Sicílie je největší ostrovem Itálie, který od pevniny dělí Messinská úžina. I když plavba přes ni trvá necelou půlhodinku, je rozdíl mezi Sicílií a zbytkem Itálie zřejmý. Říká se, že Sicílie je Evropa, Asie i Afrika promísená do jedné nádherné krajiny, jejíž přitažlivosti jen málokdo odolá. Příroda se tady ukazuje v podobě vysokých hor, dravých řek či vulkánů včetně největší činné evropské sopky Etny. Na dovolenou, na které se chcete celou dobu jen koupat a polehávat na pláži, je Sicílie skoro až škoda.

Nádherné památky

Kouzelná země, kde Archimedes vyučoval a svatý Pavel kázal. Země, která byla řeckou kolonií, římskou provincií, arabským emirátem a normandským královstvím, vás okouzlí hned při první návštěvě. Je to ostrov, který má největší počet historických památek na světě zařazených do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Pokud vás fascinuje historie, zamiřte na jihozápadní pobřeží. Aspoň půlden zůstaňte v Agrigentu, tedy v jižní části tohoto města, kde se nachází Údolí chrámů (Valle dei Templi), plné antických památek. Vystoupejte pak nahoru směrem k Heraklovu chrámu (za vstup dáte kolem čtyř eur) a vychutnejte si pohled na údolí. 

Po stopách Archiméda se můžete vydat do pokojného městečka Syrakusy, kde se fyzik narodil. Právě tady při koupeli ve vaně údajně objevil zákon, který nás trápil při hodinách fyziky.

Chrám v Agrigentu
Autor: Shutterstock

Palermo

Kdo nebyl v Palermu, nepoznal Sicílii. Město známé hlavně jako ústřední sídlo mafie je nezapomenutelný zážitek. Jeho uličky září barvami a vzduchem se nesou rozmanité vůně. V milionovém městě je ruch a neklid, mísí se tu různé kultury a místy si tu budete připadat jako mimo Evropu. Staré centrum vás okouzlí stejně jako obrovská katedrála.

Za dob vlády Normanů bylo Palermo jedním z nejkrásnějších měst Evropy, teď se ale připravte spíše na zchátralé budovy a postranní uličky plné odpadků. Město má ale unikátní atmosféru a nepřeberné množství památek. Mezi ně patří např. monumentální palermská katedrála z 12. století s hrobkami sicilských králů a vládců, bohatě zdobená kaple Cappella Palatina či renesanční kašna Fontana Pretoria.

Ne všechny skvosty ale najdete nad zemí. Katakomby pod kapucínským klášterem v Palermu, to nejsou jen temné chodby, ale především místo posledního odpočinku 2000 novodobých mumií. Nejznámější z nich je dvouletá Rosalia, která v prosinci 1920 podlehla plicní infekci. Děvčátko si dodnes zachovalo svou podobu. Je to jako by stále jen spala a měla se co nevidět probudit. Strašidelné, ale naprosto ojedinělé.

Chcete-li uniknout dennímu dopravnímu chaosu, ubytujte se v Cefalú – rybářském městečku východně od Palerma – pod obrovskou vápencovou skálou v zálivu s nekonečnými pískovými plážemi.

Koupání

Největší ostrov Itálie, ale i celého Středomoří je právem nazýván »ostrovem Slunce« díky svému subtropickému podnebí, horkým letním měsícům a mírnému klimatu během zimního období. Kouzelný ostrov omývají tři moře: Středozemní na jihozápadě, Tyrhénské na severu a Jónské na vychodě. Na dovolenou sem jezdí turisté během celého roku.

K relaxu poslouží dlouhé kilometry pláží s průzračným mořem. Na Sicílii najdete pláže oblázkové, ale i takové, které vám budou připomínat Karibik. K těm nejkrásnějším patří San Vito Lo Capo, Mondello, Isolla Bella, Scala del Turchi a Cala Rossa.

Pláž San Vito lo Capo na Sicílii
Autor: Shutterstock

Etna

Na magickou krajinu dohlíží z úctyhodné výšky 3350 m sopečný gigant - Etna, jedna z nejvíce aktivních sopek na světě. Nachází se poblíž druhého největšího sicilského města Catanie a vznikla po četných podmořských erupcích před půl milionem let.

Etna je sice nebezpečná, ale zároveň i úchvatná. Zhruba do 2/3 výšky se na ni dostanete lanovkou a autobusem, či pěšky. Nahoru ke kráteru ale můžete jen s průvodcem. Pokud vám bude počasí přát, naskytne se vám ze sopky opravdu nezapomenutelný výhled.

Etna
Autor: Shutterstock

Základní informace

  • Úřední název: Regione Sicilia
  • Úřední jazyk: italština
  • Měna: euro
  • Rozloha: 25 426 km2
  • Počet obyvatel: 5,1 milionu
  • Hlavní město: Palermo

Fotogalerie
20 fotografií


Cestování na Blesk.cz: