„Prosím vás, taky čekáte na devítku?“ ptá se jeden z tisíců lidí na Václavském náměstí. Fotografii z demonstrace proti komunistickému poslanci Ondráčkovi v čele komise pro kontrolu GIBS, při níž se v centru Prahy sešly tisíce lidí, doplnil autor koláže zdánlivě nevinnou otázkou. Ta ovšem v kontextu událostí minulého týdne, kdy uzavírka Husitské ulice způsobila totální kolaps dopravy na Žižkově (kde právě tramvaj číslo devět jezdí), vyznívá neuvěřitelně trefně. 

4878851:gallery:true:true

Takových koláží, které narážejí na dopravní situaci v Praze, se na internetu vyskytlo hned několik. Na paškál si berou především primátorku Adrianu Krnáčovou, která o Pražanech neuváženě prohlásila, že jsou, co se týče dopravy, „zpovykaní“. Za svůj výrok se následně několikrát omluvila, vtipálci k ní ale byli i přesto nemilosrdní. Na jedné z koláží je zobrazena jako známý výlupek Bart Simpson, který po škole na tabuli opisuje větu „Už nikdy nebudu říkat, že jsou Pražané zpovykaní“ – to vše za přísného dohledu „ředitele“ Babiše. 

Adriana Krnáčová jako uličník Bart Simpson
Autor: TMBK

Pozdvižení vzbudila také fotografie plakátu pražského Dopravního podniku. Ten cestující upozorňuje na zajímavost, že kolona všech tramvají hlavního města by měřila 17,8 km. „To my už na Žižkově dávno víme,“ komentoval fotografii na Facebooku Robert.

Další uzavírky

Šprýmy se začaly rojit začátkem minulého týdne, kdy uzavírka Husitské ulice na Žižkově nahnala auta do rovnoběžné Seifertovy, čímž se doprava úplně zablokovala. Zoufalí lidé zůstali uvězněni v tramvajích, které měly i 45minutové zpoždění, řidiči uvázli v kolonách a nervózně troubili – avšak bez úspěchu, z dopravního pekla nebylo úniku.

Podle magistrátu je taková situace v prvních dnech uzavírky normální. Po jednom až třech dnech vždy dochází k uklidnění situace,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí magistrátu hl. m. Prahy Vít Hofman. Komplikace však Pražany trápily celý týden, v pondělí došlo ke zklidnění, alespoň co se týče tramvají a autobusů, které Seifertovou ulicí projížděly bez zpoždění.

Uzavírky ale komplikují dojíždění Pražanům i v dalších částech města – začátkem ledna byla uzavřena Zenklova ulice, opravují se také vstupy do metra na Palmovce, donedávna byl zavřený i Libeňský most. Na východě Prahy je zase kvůli rekonstrukci zavřená Českobrodská ulice, po které se do města dostávala auta z Kolína a Českého Brodu.

Na parodické koláže se podívejte v galerii:

Fotogalerie
4 fotografie