Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jeho lid hladoví, on si užívá luxusu: Kim Čong-un nakoupil diamanty a víno za miliony

Autor: Mii - 
1. dubna 2018
14:07

Přestože svět uvalil na Severní Koreu celou řadu sankcí, v jejichž důsledku země trpí nedostatkem základního zboží a potravin, Kim Čong-unovi se loni podařilo získat luxusní předměty v hodnotě milionů korun. Tamní vůdce utrácel na drahá vína, diamanty nebo dokonce make-up. Informovala o tom zpráva Organizace spojených národů.

Současné sankce proti Severní Koreji znamenají, že může s okolními státy obchodovat jen ve velmi omezeném množství. Má to jako trest za jaderný program, v rámci něhož se snaží vyvinout funkční atomovou bombu. Pracovníci OSN ale zjistili, že některé státy zákaz obchodu s nejtvrdším režimem světa porušují. Mimo jiné Bulharsko, Čína, Německo, Indie, Myanmar, Polsko, Rusko, Singapur, Tanzanie nebo Uganda.

„Je to neuvěřitelné, jakou aktivitu Severní Korea vyvíjí. Je vidět, že její chapadla mají globální dosah,“ uvedl ve zprávě Peter Harrel z Centra pro novou americkou bezpečnost ve Washingtonu. Podle něj je na pováženou, jaké předměty Severní Korea nakupovala – hlavně luxusní zboží.

KLDR totiž například mezi lednem a červnem nakoupila z Indie diamanty a další drahé kovy v hodnotě 514 tisíc dolarů (téměř 11 milionů korun). Pak šampaňské z Německa, víno z Itálie nebo kosmetiku a parfémy z Bulharska. Nejmenovaná singapurská firma si dokonce založila byznys na tom, že z tamních obchodních domů pašuje do KLDR luxusní předměty.

„Severní Korea se stala mistrem pašování zakázaného zboží,“ komentuje situaci ve zprávě i Jay Song, odborník na korejský poloostrov z Asijského institutu Univerzity v Melbourne. Tyto předměty podle něj zůstávají hlavně u vládnoucí skupiny a občas se dostanou i k nepočetné střední třídě. Chudí vesničané, kteří tvoří většinu obyvatelstva země, z nich nic nemají.

Jak nejlépe obejít nařízení

Severní Korea nejen, že porušuje sankce nákupem zahraničního zboží, ale také nepovoleně vyváží určité komodity. OSN uvádí, že jen mezi lednem a srpnem 2017 exportovala zboží v hodnotě 200 milionů dolarů (více než 4 miliardy korun). Největší podíl na tom mělo uhlí následované železem a ocelí.

KLDR se to daří díky komplikovanému systému, který si vymyslela za účelem obejití sankcí. Základem jsou stínové společnosti, manipulování s lodními systémy, radary a náklad zboží v noci. Výsledkem je, že zboží ani lodě se nejeví jako severokorejské.

OSN z toho ale velké vrásky nemá. Podle ní tato komplikovaná a náročná taktika ukazuje, že sankce fungují, protože „nikdo v noci nemaskuje identitu svých lodí, pokud není úplně v koncích“.

Znepokojující je ale charakter zboží, který KLDR prodává do Sýrie. Podle dřívějších zpráv sem Kim Čong-un posílá chemikálie, ze kterých režim Bašára Asada vytváří chemické zbraně. Do Myanmaru pak posílá balistické systémy. KLDR nejen, že prodejem zbraní vydělává velké peníze, které může využít k vývoji atomových bomb, ale ještě je prodává do zemí, které jsou destabilizované.

gabreta ( 1. dubna 2018 18:48 )

Zkus se na to zeptat v Německu, nebo Francii, proč si zvlolili takový představitele, kteří jim zamořujou stát, co to odpoví! Zvláštní je, že se pozastavujeme nad diktátory v daleký cizině a v EU jich máme sami dostatek!!

ladybug ( 1. dubna 2018 18:26 )

Taky jsem utekla v 1968, do Ameriky. Teď, když přijedu na návštěvu, už to není to samé, Amerika mi prostě přirostla k srdci.

pekaaaros ( 1. dubna 2018 16:09 )

A jak to víte, že tam hladoví? no nechci se ho zastávat, ale pamatuju, když k nám v jednadevadesátým přijel strýček z USA, co zdrhl v čtyřicátým osmým za kopečky a dojel se svou emerikánskou wife Donou , tak nám dovezli tři velký mega kufry, kde byly náplasti a obvazy. A Dona se strašně divila, že u nás mají lidé na zahrádkách stolečky, slunečníky a houpačky. Protože Americká propaganda celý sedmdesátky a osmdesátky do Amíků valila, že na východě je bída, lidi tam maj nedoléčený bolístky z 2. světové a nemají tam nic! Takže já už tohle beru s rezervou.

sores ( 1. dubna 2018 16:07 )

Zvláštní že několik mega lidí si nedokáže poradit s jedním který se chová stejně jako Hitler!!

asijo ( 1. dubna 2018 15:24 )

zdenekk ho miluje.

Zobrazit celou diskusi