Proč se těšíme, až dítěti budou čtyři roky? Tady je hned pět důvodů

  • Proč se těšíme, až dítěti budou čtyři roky? Tady je hned pět důvodů
    Zlomové čtyři roky. Z batolete se stává předškolák a vše se zdá jednodušší.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    20. března  2018 
     09:55

    Čtvrté narozeniny! Říkáte si, že nejde o žádný důležitý milník v životě dítěte? My vás přesvědčíme o opaku. Jistě, první sfouknutá svíčka na dortu byla asi nejzlomovějším okamžikem, ale jakmile jsou dítěti čtyři roky, najednou je to všechno jiné. A troufáme si říci, že jednodušší. Z batolete se stane předškolák, se kterým už se na mnohém domluvíte (i když ne vždy). 

  • Rodiče neustále spěchají

    Čtyřletá dívka.
    Čtyřletá dívka.
    Autor: iStock

    Lidé, a rodiče obzvláště, pořád na něco spěchají. Sama si pamatuju, jak jsem se těšila, až dceři už konečně budou tři měsíce a přestanou ji tolik trápit koliky, až oslaví půlrok a budeme moci najet na příkrmy, až se posadí a až konečně udělá první krok. Pořád jsem myslela dopředu a neužívala si plně "tady a teď". Uteklo to strašně rychle a mé holčičce jsou najednou čtyři roky. Troufám si říci, že právě ve čtyřech letech přišel zlom. Netvrdím, že se z ní ze dne na den stalo chápavé, racionálně smýšlející dítě, se kterým se na všem a v klidu dohodnete. Ale přece jen se něco změnilo. A já jsem pyšná, že mám doma čtyřletou slečnu s vlastním názorem. 

    Na tomhle videu je krásně vidět, jak ten čas letí. A měli bychom si více vážit každé chvilky a nespěchat: 



  • Lepší komunikace

    Se čtyřletým dítětem se lépe domluvíte.
    Se čtyřletým dítětem se lépe domluvíte.
    Autor: iStock

    Tím nejzásadnějším bodem je komunikace. A lepší komunikace znamená i méně hysterických záchvatů. Se čtyřletým dítětem se totiž dá mluvit (i když domluva občas vázne). Stejně mu nedovolíte stříkat si šlehačku ze spreje přímo do pusy, alespoň ale budete vědět, o co se dohadujete. Dříve jste mohla jen hádat, když dítě vztekle ukazovalo na lednici, dupalo a nedokázalo vám popsat, co po vás chce. Čtyřleťáci navíc dokážou přesně popsat své pocity, potřeby a nálady. I slovní zásobu a argumentaci mají výbornou. Bacha na to! 



  • Dokáže si hrát bez dozoru

    Čtyřleté nemusíte neustále kontrolovat.
    Čtyřleté nemusíte neustále kontrolovat.
    Autor: iStock

    Tohle je opravdu velká výhoda. Konečně si totiž vaše dítě dokáže hrát, aniž byste ho museli neustále kontrolovat nebo mít na očích. I to souvisí s komunikací. Více si rozumí se svými vrstevníky nebo sourozenci. Nepřetahuje se s nimi a neječí. Maximálně vám přijde říci, jaká nespravedlnost se mu děje. Ano, neplatí to vždy. Ale vy si na hřišti konečně můžete číst a nemít své dítko neustále na očích... Také tvůrčí činnosti jsou daleko větší zábava. A nehrozí, že by si dítě strčilo korálek do nosu (i když – člověk nikdy neví).

  • Udrží pozornost, je zručnější

    Ve čtyřech letech už udrží pozornost. Můžete například na divadelní představení nebo do kina.
    Ve čtyřech letech už udrží pozornost. Můžete například na divadelní představení nebo do kina.
    Autor: iStock

    A díky tomu se vám nabízí spousta aktivit. Můžete chodit na divadelní představení, různé workshopy nebo dílničky pro děti. Netvrdíme, že s dvouletými nebo tříletými to nešlo, ale bylo to prostě komplikovanější. I se čtením knížek je teď větší zábava. Dítě udrží pozornost a neobrací vám neustále listy na další stránky. Také nemusíte dokola číst jednu jedinou knížku, i když už ji dávno zná nazpaměť. A přiznejme si to – je se čtyřletými větší zábava. Třeba jejich vtípky, nová slova a přeřeky... 

  • Je samostatnější

    Čtyřleté dítě si zvládne připravit jednoduchou snídani.
    Čtyřleté dítě si zvládne připravit jednoduchou snídani.
    Autor: iStock

    Dítě se postupně osamostatňuje a vám odpadne starost s některými věcmi. Samo se nají, napije, nalije si pití, a některé čtyřleté děti si dokonce o víkendu připraví i snídani, aniž by budily rodiče. No, není to skvělé? Někdy to zkuste! Stačí ráno nachystat cereálie na kuchyňskou linku a říct dítěti, kde najde mléko. I váš potomek bude mít radost, že to zvládl bez vaší pomoci. Další super výhodou je, že už zvládne přenocovat mimo domov (ano, samozřejmě záleží na povaze dítěte). Má čtyřleťačka je na nás velmi fixovaná, ale takové víkendy, kdy může spát u prarodičů, si opravdu užívá. 

    ČTĚTE TAKÉ: Jak poznat, že dítě už není malé a zvládne to bez vaší pomoci?

  • Už žádné pleny a nočníky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Většina rodičů zahodila plenky už někdy po druhých narozeninách. Měli jsme to stejně. Na noc je však dcera stále měla, docela dlouho. Teď na ně konečně nemusím myslet a kupovat je. Přes den si dojde na toaletu sama. Večer už konečně spí bez plen. A já nemusím řešit čuraní, převlékání mokrého povlečení a tak dále. A přijde doba, kdy si i zadeček dítě utře samo...

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku