Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mají znát Češi platy moderátorů ČT? Dvořák odráží další Soukupův útok

Autor: simao - 
21. března 2018
05:02

V televizní válce mezi Českou televizí a Barrandovem se objevily nové útoky a argumenty. Šéf soukromé TV Barrandov Jaromír Soukup se do generálního ředitele ČT Petra Dvořáka opřel po koncesionářských poplatcích i kvůli platům. Dvořák nevidí jako dobrou cestu zveřejňování platů moderátorů ČT a dalších pracovníků. A pro Blesk Zprávy vysvětlil, proč na to dle něj nejsou Češi tak úplně připraveni.

Tenhle spor přerostl na osobní rovinu – a ředitel ředitele nešetří. Jaromír Soukup  v barvách soukromé TV Barrandov šije do šéfa veřejnoprávní ČT Petra Dvořáka pěkně zostra. Podle něj měl Dvořák v éře vedení ČT několik „zatmění“. 

„Třeba jeho prohlášení v ČT, že Češi nejsou připraveni na to, aby znali platy moderátorů a dalších účinkujících v této stanici, to je opravdu do nebe volající drzost,“ uvedl Soukup minulý týden v jednom ze svých pořadů.

Anketa
Jste pro zrušení koncesionářských poplatků České televizi?
počet hlasujících: 17606

Soukup se přitom strefuje i do koncesionářských poplatků, které jsou v ČT již 10 let (od 1. 1. 2008) stejné – a české domácnosti tak platí 135 korun měsíčně. „Češi nejsou připraveni na to, aby znali plat Václava Moravce, Marka Wollnera nebo Nory Fridrichové, ale připraveni na to, aby každý měsíc poslali 135 korun panu Dvořákovi na Kavčí hory,“ čílil se Soukup před tradičně dramatickými kulisami, kdy rozházené bankovky po stole i po zemi tentokrát vyměnil za napěchované pytle s penězi.

Dvořák: Zveřejňování platů není dobrá cesta

Soukupovu kritiku však Dvořák odmítá. Jak se staví k možnosti zveřejňovat platy moderátorů, to sdělil Blesk Zprávám osobně. „Tam se proti sobě staví dva principy. Princip transparentnosti a zveřejňování maximálního množství informací, které nějakým způsobem ukazují na čerpání veřejných zdrojů. Na druhé straně je ale princip ochrany osobních údajů a tyhle dva principy jdou v českém zákonodárství proti sobě. Já si myslím, že zveřejňování platů veřejně známých osob není dobrá cesta,“ řekl generální ředitel ČT.

Dvořák přitom upozorňuje na to, že platy moderátorů a dalších pracovníků nejsou zcela všem neznámé. „K těmto číslům a ke všem detailům, které ČT ve svém účetnictví má, mají přístup zástupci, kteří jsou voleni. A to jsou členové Rady ČT, kteří se prostřednictvím své dozorčí komise dostanou nejen ke všem zakázkám a nejen ke všem smlouvám na výrobu televizních pořadů, ale dostanou se i k jednotlivým dokladům,“ uvádí Dvořák.

„To znamená, že pokud oni vznesou dotaz, tak mají šanci získat konkrétní informaci a zároveň ji porovnat s tím, kolik takoví lidé mohou brát třeba v komerčních televizích. A pak by zjistili, že jsme v tomto umírnění,“ dodává ředitel ČT.

ČT se brání ohledně platů svých zaměstnanců: Rostou pomaleji, než průměrný plat v ČR. ČT se brání ohledně platů svých zaměstnanců: Rostou pomaleji, než průměrný plat v ČR. | Výroční zpráva o hospodaření ČT 2016

Z Výroční zprávy o hospodaření ČT v roce 2016, což je zatím poslední zpráva, kterou schválili poslanci, přitom vyplývá, že ČT měla v roce 2016 průměrně 2913 zaměstnanců a jejich mzdové podmínky vycházely z kolektivní smlouvy na období let 2012 až 2017. „Celková částka mzdových nákladů a zákonného pojištění ke mzdám v roce 2016 činila 1 801 563 tis. Kč. Průměrná hrubá mzda činila 38 669 Kč,“ upozornila ČT.

Vyšší sazby v komerčních televizích?

Česká televize se útoky Jaromíra Soukupa snažila vysvětlit také v dokumentu „Omyly v pořadu TV Barrandov“. Soukup přitom tvrdí, že ČT nakládá s veřejnými penězi nezodpovědně a schovává pravdu o tom, kde končí koncesionářské poplatky.

Ohledně platových podmínek Soukup ve svém pořadu např. uvedl: „Vážně ze zkušenosti vám mohu říct, že třeba honoráře externích spolupracovníků veřejných médií nebo veřejnoprávních médií, abych byl přesný, jsou téměř dvojnásobné, než můžeme nabídnout my.“

ČT to odmítá. „Jsme přesvědčení, že je to naopak. Velmi často se setkáváme s vysokými honorářovými nároky tvůrců a výkonných umělců, kteří se odkazují na vyšší sazby v komerčních televizích,“ uvedla v reakci na Soukupova slova Česká televize.

Manipulativní tvrzení, odmítla ČT Soukupovy argumenty 

Majitel a televizní moderátor Soukup se také do ČT opřel, že „průměrný plat v České republice je dnes něco okolo 29 tisíc korun, v České televizi je to ovšem o 10,5 tisíce korun více“. ČT to označila za manipulativní tvrzení. „V Praze, kde pracuje většina zaměstnanců ČT, je průměrný plat 37 tisíc korun,“ podotkla televize.

„Srovnání Jaromíra Soukupa nemůže být vedeno v obecné rovině, ale pouze v televizním segmentu, kde jsou platy v České televizi nejnižší. V posledních pěti letech navíc rostl v ČT plat pomaleji, než v ČR,“ ohradila se Česká televize.

K výhradám ČT vydal Soukup vlastní vyjádření. „Na svém postoji, že pouze poukazujeme na způsob nakládání s veřejnými prostředky, z čehož se ČT veřejnosti dostatečně nezodpovídá, trvám. A prohlášení pana Dvořáka, že útočím na jejich svobody, kategoricky odmítám a považuji za naprosto účelové a absurdní,“ vzkázal Soukup.

Moravec o svém platu. A tlaku na ČT

Loni přitom zaujala zpráva o tom, že televize BBC platy svých moderátorů zveřejnila. Vzešlo z toho, že suverénně nejvíce vydělává moderátor Chris Evans – v přepočtu na české poměry astronomických 66 milionů korun ročně.

„Aniž bych porušil zaměstnaneckou smlouvu, mohu říci, že můj plat nedosahuje ani výše platu jednoho z posledních žadatelů o zveřejnění mého platu Zdeňka Koudelky, který pobíral na státním zastupitelství ať už jako řadový státní zástupce, nebo náměstek,“ řekl Václav Moravec začátkem března Deníku v narážce na hlavního autora Klausovy amnestie a bývalého náměstka nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké.

Podle Moravce jsou přitom podobné útoky nátlakem, se kterým žije již 15 let. „A podobné zkušenosti mají i další moderátoři, kteří jsou nepoddajní,“ podotýká. Kvůli Moravcově platu přitom padla letos i žaloba, a to když o jeho zveřejnění žádal u Městského soudu v Praze jeden z diváků – neúspěšně.

Dvořák bere 242 tisíc

Česká televize loni na podzim také na základě zákona 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím zveřejnila, jaké je řazení 20 nejlépe placených osob na pozicích moderátorů a redaktorů. Částky a jména však i v tomto případě zůstaly tajemstvím a zveřejňování platů jako takových v souvislosti s ČT zůstává dlouhodobým tématem.

„Já si nejsem jistý, že česká společnost je na takovouhle situaci připravena (…) Když nás koncesionář osloví s tím, abychom mu dodali údaje tohoto typu, snažíme se mu vyhovět v maximální možné míře, abychom zároveň ale nenarušili osobní údaje a osobní svobodu našich zaměstnanců,“ uvedl nedávno ředitel Dvořák v Devadesátce na ČT24.

Nikdo v ČT přitom nemá vyšší plat než on, upozornil Dvořák. ČT loni uveřejnila, že měsíční plat generálního ředitele od října vzrostl na 242 tisíc korun měsíčně dle jeho nové manažerské smlouvy. Dvořák svůj mandát v čele ČT dokázal obhájit loni v dubnu.

bilakonvalinka ( 22. července 2018 08:50 )

Myslím si, že p.Soukup ví, co říká. Má pravdu. Nebojí se "šlápnout do vosího hnízda". Já navrhuji, at poplatky za Tv platí každý stanici Tv, kterou si sám vybere. Mne se třeba líbí čt Art, tam alespon občas dávají filmy od Woody Allena.

janakveton ( 10. července 2018 22:21 )

Pane Soukupe, jste velký "srandista", jak vidím, ale už nedoufám, že se něčeho v souvislosti s Českou televizí dočkám. Není mi ještě až zas tolik let, "pouze" 64, ale co všechno už jsem podepsala a co se děje?!! To je jak s tím jednotným časem. Těchto dvou věcí bych se ráda dočkala, ale přestávám doufat!

begina ( 21. března 2018 21:22 )

kacer56 ( 21. března 2018 13:45 )

Mě by spíš než plat nějakýho úchyla zajímalo kdo z těch dvou je máma a kdo táta. Jestli to vemeno,co lže každo neděli v poledne na žumpě ČT a nebo ten topinkovsko-bruselskej blbosti plkající žvanil.

arne100 ( 21. března 2018 13:21 )

Všichni co vykládáte lži o Barandovu ta večer zase budete čumět na Barandovdnes i jindy.To jediná stanice co se nebojí říct pravdu o zprofanované Kalouskové Č.t.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa