Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Syn Joža Ráže míří do slovenské vlády. Nový „elán“ nahradí Ficova korunního prince

Autor: ČTK - 
19. března 2018
16:10

S koncem premiéra Roberta Fica či jeho korunního prince ze Směru Roberta Kaliňáka čekají slovenskou vládu změny. Většina současných slovenských ministrů by však měla svá místa uhájit, křest ohněm však čeká některé nováčky. Vládu povede vicepremiér Peter Pellegrini a novým ministrem vnitra by se měl stát Jozef Ráž mladší, syn známého zpěváka a lídra kapely Elán. 

Složení nové vlády vyplývá z prohlášení zástupců stávající tříčlenné koalice, která se dohodla na pokračování dosavadní spolupráce. Předchozí premiér Robert Fico podal demisi minulý týden kvůli řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. 

Nejvíce změn se týká současných členů vlády za Ficovu stranu Směr-SD, která je nejsilnější koaliční formací.

Kaliňáka má nahradit Jožo Ráž mladší

Za nového ministra vnitra po Robertu Kaliňákovi Směr-SD navrhl Jozefa Ráže mladšího, který je synem zpěváka Joža Ráže a nyní generálním tajemníkem úřadu ministerstva zdravotnictví. Do této pozice byl jmenován v březnu 2016.

Jozef Ráž mladší se narodil 17. července 1979 v Bratislavě. Je ženatý, má dvě děti. A také mladšího bratra Štefana. S manželkou vlastní hotel, restauraci a hudební klub v Bratislavě.

Vystudoval přitom ekonomii na Obchodní fakultě Ekonomické univerzity v Bratislavě a právo na Bratislavské vysoké škole práva. V letech 2005 až 2010 byl zaměstnán na ministerstvu obrany, kde vystřídal několik funkcí, mj. zde pracoval jako ředitel Úřadu pro investice a akvizice či jako ředitel organizačního odboru. V letech 2011 až 2012 působil také jako specialista pro oblast veřejných zakázek pro evropský program Interact.

V letech 2011 až 2016 působil ve Slovenské poště, kde začínal jako asistent představenstva. Později zde byl ředitelem sekce správy majetku a ředitelem úseku služeb. „Má dvě vysoké školy a je velmi schopný, a kdyby nešel na ministerstvo, mohl být šéfem pošty a byl by někdo. Takto nebude nikdo a ještě bude mít i nebezpečné místo, protože tam bude muset bojovat proti miliardovým mafiím. Ale je to jeho život,“ prohlásil o svém synovi Ráž po jeho nástupu na ministerstvo zdravotnictví.

Video  Jožo Ráž 17 let po nehodě a kómatu: Jsem živoucí mrtvola! Co nepoznali lékaři zde, ale až v Německu?  - Markéta Reinischová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Pellegriniho, který by se měl stát premiérem, má na jeho dosavadním postu místopředsedy vlády pro investice a informatiku nahradit poslanec Směru-SD a neúspěšný kandidát na post předsedy Košického kraje Richard Raši.

Ministryní kultury by se měla stát krajská šéfka Směru-SD v Banské Bystrici Ľubica Laššáková. Předchozí ministr kultury Marek Maďarič na začátku března odstoupil kvůli vraždě Kuciaka. Rezignaci pod tlakem opozice a části koalice ohlásil před týdnem i Kaliňák.

Gábor Gál místo Žitňanské

Slovenská národní strana (SNS) do kabinetu navrhla své stávající tři členy, a to ministry obrany, zemědělství i školství. Za nejmenší vládní stranu Most-Híd by měli pokračovat dva ze tří ministrů, a to ministři dopravy a životního prostředí. Současnou šéfku spravedlnosti Lucii Žitňanskou, která se rozhodla nepokračovat v novém kabinetu, by měl nahradit předseda poslaneckého klubu Gábor Gál.

Koalice Směru-SD, SNS a strany Most-Híd, která má ve sněmovně většinu, se dohodla na vytvoření nové vlády, byť Most-Híd původně spolu s opozicí prosazoval vypsání předčasných voleb. Za nové volby v pátek v řadě slovenských měst demonstrovaly desítky tisíc lidí.

Video  Fico podal demisi. Kiska sestavením vlády pověřil Pellegriniho.  - tv Joj
Video se připravuje ...

 

dzery ( 20. března 2018 11:45 )

Stejně jako u nás,těch hajzlíků se nezbavíme.

dedeha ( 19. března 2018 22:25 )

Už tam chýba iba Káčer Donald a Homer Simpson.

Sabi12 ( 19. března 2018 19:23 )

Toto už snáď je zlý vtip,to kto je ten človek?toto už Slovensko nerozdycha... To odkiaľ ho vyhrábali?Jeho foter verejné sympatizoval s Mečiarom..

draco17 ( 19. března 2018 19:15 )

zase kočkopes!!twl tady dělají ministry,zelináři,lesba,herec a na Slovensku nějaký cucák od zpěváka...twl kam ten svět spěje""...už vím...do prd..e..!!!

astalavista ( 19. března 2018 17:39 )

Je takový mongol křížený s Dawnovým syndromem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa