Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Piráti jednali s Hilšerem, o schůzku se hlásí Drahoš. Strany vábí kandidáty do Senátu

Autor: Jakub Veinlich - 
20. března 2018
05:45

Po volbách do Sněmovny a volbách hlavy státu se pomalu blíží další volební klání. A strany se před nimi zavčasu chtějí tasit silnými jmény. Jistá je i sázka na některé z tváří, které sice neuspěly proti Miloši Zemanovi, ale přesto zaujaly. Hraje se tak o podporu kandidátů na prezidenta - a tak strany „nadbíhají“ Jiřímu Drahošovi, Marku Hilšerovi anebo Pavlu Fischerovi.

Až do roku 2027 budou v České republice každý rok alespoň jedny volby. Ty nejbližší nás čekají už letos na podzim. Volit budeme v komunálních volbách a do třetiny Senátu. Co se týče tohoto boje, ve stranických sekretariátech jdou pomalu do závěrečné fáze s přípravou kandidátek. „Pirátská strana bude stavět svých deset kandidátů,“ řekl Blesk Zprávám šéf třetí nejsilnější strany v Poslanecké sněmovně Ivan Bartoš.

„U senátních voleb teď máme schválená pravidla pro výběr kandidátů a zhruba do konce dubna budou probíhat jednání s možnými koaličními partnery, zda budeme v některých obvodech stavět, či nebudeme svoje kandidáty,“ přiblížil situaci v ODS předseda senátního klubu Miloš Vystrčil, který má senátní volby na starosti.

„Koncem března či začátkem dubna by mělo být více jasno. KDU – ČSL představila první kandidátku pro doplňovací volby v obvodě Zlín po senátorovi Čubovi a příští pátek budeme schvalovat zřejmě další baterii kandidátů,“ nastínil přípravu voleb u lidovců jejich šéf Pavel Bělobrádek, o kterém se mluví jako kandidátovi do Senátu v obvodě Náchod.

Ve většině stran proběhnou před sestavováním kandidátek také primární volby. Kde se straníci přesvědčí, zda konkrétní kandidát stojí za to, aby se za něj strana při volbách skutečně prala.

„Když někdo nekandiduje za nikoho jiného, tak může kandidovat i na kandidátce Pirátů a stejně tak je to i s kandidáty do Senátu. A vždy tomu předchází představení kandidátů, prezentace cílů, pak dochází i ke grilování, kdy se mohou členové krajského sdružení strany, kde chce ten daný kandidát ucházet o hlasy, doptávat,“ popsal princip hledání vhodných kandidátů šéf Pirátů Bartoš.

„V některých obvodech si myslíme, že by bylo dobré, kdyby se středopravicové strany spojily a podporovaly jednoho kandidáta a v tomto smysluplně vedeme jednání, která, předpokládám, by měla skončit někdy do konce dubna,“ nastínil zákulisí politické taktiky Miloš Vystrčil z ODS, podle kterého si občanští demokraté ale nenechají sáhnout například na tradičního kandidáta Jaroslava Kuberu, který v každých senátních volbách slavil úspěch na Teplicku.

Boj o zvučná jména

Ještě v lednu byli ve společnosti dost oblíbení Jiří Drahoš, Marek Hilšer, nebo Pavel Fischer. Dohromady ve volbách oslovili v prvním kole přes 1 824 000 voličů. Strany a hnutí chtějí jejich potenciálu využít, a tak probíhají vzájemné námluvy.

Nejžádanější je samozřejmě Jiří Drahoš, kterému o 150 tisíc hlasů unikl ve druhém kole úřad prezidenta. Svou kandidaturu oznámí oficiálně v úterý dopoledne. Zatím se ví, že boj o senát chce zkusit ve volebním obvodu Praha 4.

Marek Hilšer i Jiří Drahoš přemýšlejí o další politické kariéře. Rozhodnutí má padnout v řádu dnů. Marek Hilšer i Jiří Drahoš přemýšlejí o další politické kariéře. Rozhodnutí má padnout v řádu dnů. | Blesk Zprávy

„Jednáme o podpoře, ale pan profesor se ještě definitivně nevyjádřil, za koho a s čí podporou by si přál kandidovat,“ řekl Blesk Zprávách předseda STAN Petr Gazdík, jehož hnutí právě Drahoše v prezidentské volbě podporovalo od samého začátku.

A podobně vyčkávají také lidovci. „Je to věc eventuálního jednání a dohody – záleží, zda my tam máme svého kandidáta, který prošel primárními volbami, toho bychom pak museli stáhnout. Záleží, jestli by kandidoval jako nezávislý kandidát na podpisy. Nebo jestli by jako nestraník byl ochotný kandidovat za jednu, nebo více stran, do kterého senátního klubu by chtěl jít, jestli se shodneme na nějakých podmínkách, které s těmito kandidáty máme, to znamená, aby nehlasovali proti základním principům naší politiky,“ podmiňuje případnou kandidaturu Drahoše za KDU – ČSL stranický šéf Bělobrádek, který věří, že bývalý šéf Akademie Věd bude výraznou tváří letošních senátních voleb.

Jiří Drahoš zajímá také Piráty – už si prý podal také „přihlášku“ do primárních voleb. A z prezidentských kandidátů není sám. „Musím potvrdit, že fyzicky už vystoupil před Piráty například Marek Hilšer i Hayato Okamura,“ prozradil z vyjednávání Pirátů Ivan Bartoš. Hayato Okamura přitom sbírá také nominace v místních organizacích u lidovců. Reportérovi Blesk Zpráv nedávno ale v neformálním rozhovoru řekl, že pokud se objeví jiní silní kandidáti, v zájmu posílení demokratických stran v Senátu jim své místo přenechá.

„Může se stát, že v některých případech svého kandidáta nepostavíme, a umožníme tak například nepřímou podporu jinému kandidátovi, který podle nás bude mít šanci na zvolení,“ nastínil taktiku občanských demokratů Miloš Vystrčil.

Kdo může do Senátu? 

Volby do třetiny Senátu se konají každé dva roky. Horní komora má 81 senátorů – jednou za dva roky tak lidé volí v řádných volbách celkem 27 zákonodárců. Senát je horní komorou Parlamentu, do které může být zvolený každý občan České republiky, který je starší 40 let. Funkce senátora je neslučitelná například s funkcí poslance nebo soudce. Naopak senátor může být stejně jako poslanec například členem vlády.

flora ( 20. března 2018 12:03 )

Piráti se rozhodli, že obsadí senát. Tam je to totiž ještě lepší než v PS. Na senátní volby lidé kašlou, Piráti si ale svoje voliče na soc. sítích ohlídají. Jejich hlasy budou u voleb určitě tedy převažovat. Tihle tři "svatí" si slíbili, že si hlasy do senátu přetahovat nebudou - každý kandiduje v jiném obvodu. Na všechny se dostane. Už neplatí, co Hilšer říkal, že prezident nemůže být někdo, koho stvořil marketinkový plán a reklama.Proto se dostane i na Drahoše.

joudajoudovy ( 20. března 2018 11:16 )

slameny panak a exhibicionista, kteri se v show jana krause predstavili jak tupe dutohlavky.... lze vyhledat na YT nebo archivu show..... a tento material chce prezentovat ceskou kotlinu prostrednictvim sorosovych svazaku od piratu? )) radeji zalozte dalsi neziskovku jako pro kharla pamperse, neb i drahous oceni pleny zdarma.

zadnice ( 20. března 2018 11:06 )

Drahoš to bude ale "TERNO"!

santikxauz ( 20. března 2018 09:51 )

Zase svolají děcka,dají jim instrukce a přemluví je demonstrovat?

salto ( 20. března 2018 08:07 )

Taky si pohrávám s tou myšlenkou, ale co ty jeho proscané tepláky? Zas ne druhou stranu u kníži Šlafenberka to zatím nikomu nevadí. Takže asi jo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa