Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dlouhý peskoval snahy zvrátit polistopadový vývoj v Česku. Babišovu vládu ocenil

Autor: ČTK, ivm - 
19. března 2018
11:40

Polistopadový vývoj České republiky by neměl být zpochybňován. Řekl to v pondělí prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý během oslav 25 let historie komory. Vyslovil se též proti zavedení sektorové daně či dramatickému zvyšování minimální mzdy.

„Základní stavební kameny polistopadových změn byly i pro následný úspěch českých podnikatelů rozhodující. Bez lidské svobody by nebylo svobodného podnikání a bez rychlé privatizace a restitucí by nebyli soukromníci,“ uvedl Dlouhý.

České ekonomice podle něj neprospějí sektorové daně, rušení karenční lhůty ani další dramatické navyšování minimální mzdy. „Ani další komplikování pracovněprávních vztahů v zákoníku práce nebo brzdění příchodu pracovníků ze zahraničí. A už vůbec nám neprospějí nápady na referenda o vystoupení z EU,“ zdůraznil. „Ne ve všem si rozumíme, ale velmi si vážíme tahu na branku vaší vlády,“ řekl Dlouhý přítomnému premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). 

Hospodářská komora versus stát

Státní správě Dlouhý vytkl, že zřídila komoru pro podporu podnikatelů, ale za peníze daňových poplatků nyní buduje regionální sítě státních agentur se stovkami úředníků, jednou na podporu exportu, podruhé na poradenství. V řadě případu by přitom bylo podle něj levnější a efektivnější, kdyby stát využíval rozsáhlou komorovou celorepublikovou kontaktní síť, kterou podnikatelé z velké části financují ze svých peněz.

Dlouhý se pozastavil nad tím, že stát agendu, pro kterou Hospodářskou komoru zřídil, za peníze daňových poplatníků přenáší na nově zřízené pobočky agentur CzechTrade, CzechInvest a dalších státních úřadů. Připomněl, že Hospodářská komora podnikatelům je v regionech dostupná v 68 jejích pobočkách.

Upozornil dále na to, že v příštích 25 letech se kontinuálně změní struktura ekonomiky. Kvůli trhu práce bude muset Česko přehodnotit mimo jiné pohled na školství. Nutností se stane celoživotní vzdělávání, nezbytná bude digitální a finanční gramotnost. Výzkum a vývoj se stane neoddělitelnou součástí podnikání, dodal.

Dlouhý varoval před ochranářskými, protekcionistickými opatřeními starých členských zemí EU, které směřují k omezení volného obchodu. „Jsem rád, že současná vláda v tomto bodu zachovává jasné stanovisko,“ podotkl.

Hospodářská komora je s 15 tisíci členy největším zástupcem podnikatelů v Česku. Je nezávislá na vládě a financují ji sami podnikatelé.

 

 

okis ( 19. března 2018 12:08 )

Všichni bejvalí komouši si dělají srandu z demokracie.Za totáče káleli na kapitalisty a dnes je většina kapitalistů bejvalí komouši včetně tohoto zloděje.

harm10 ( 19. března 2018 11:58 )

ta drzost toho pána,je do nebe volající,on zapoměl na LTO ,kde byl čelním obhájcem dovozu,majetem,který má, je vše nakradeno a potrefená husa nejvíc kejhá.Zločinec,co má jen srandu z demokracie.

Zobrazit celou diskusi