Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cesta pro „ministra“ Zimolu? Do vlády za ČSSD možná nepůjdou poslanci

Autor: ČTK, zst - 
18. března 2018
14:43

Předseda ČSSD Jan Hamáček by uvítal, kdyby za sociální demokracii ve vládě zasedli členové strany, kteří nejsou poslanci. O postech, o které by v případném menšinovém kabinetu s hnutím ANO a podporovaném KSČM měla sociální demokracie zájem, nechtěl mluvit. Ministerstvo obrany ale podle něj není resort, v němž by mohla jeho strana prosazovat svůj program. Hamáček to řekl v neděli v pořadu Partie v televizi Prima.

Hamáček již dříve řekl, že ČSSD by chtěla získat vedení pěti ministerstev, zájem má i o silové resorty. A to především o ty, ve kterých bude moct strana prosazovat svůj program a ve kterých má podle něj střet zájmů hnutí ANO, tedy ministerstvo vnitra, spravedlnosti nebo financí. Členové vedení ANO jsou ochotni ČSSD dát čtyři ministry, z toho jednoho takzvaně silového. Ochotni by byli nabídnout obranu. Na ni je v ČSSD expertem právě Hamáček.

Nový předseda ČSSD ale zatím nechtěl o konkrétních ministerstvech mluvit. S vedením hnutí ANO se potká ve středu. „Tam se evidentně ukáže, že jsou nějaké spory a budeme je na jednání řešit,“ řekl Hamáček. V současné době se podle něj budou řešit především programové otázky.

Podle Hamáčka jsou v sociální demokracii rozdílné názory na to, zda by měla do vlády vyslat odborníky nebo poslance. Poznamenal, že by to měli být lidé ze sociální demokracie, ale nemusí to být nutně členové Poslanecké sněmovny. Na otázku, zda on sám ve vládě zasedne, Hamáček řekl, že to je na vyjednávání.

„Samozřejmě vyjednávám pro sociální demokracii, nikoli pro sebe nebo pro Jiřího Zimolu. Uvidíme, jak se dohodneme. Celý svůj život se věnuji zahraniční bezpečnostní politice, to je něco, kde se cítím silný,“ řekl. Pokud by u sociálních dmokratů zvítězil názor, že by do vlády měli jít především lidé mimo poslanecký klub, otevírají se dveře na některé z křesel právě 1. místopředsedovi a někdejšímu jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi.

Hamáček také řekl, že ministerstvo obrany není z hlediska prosazování sociálnědemokratického programu „úplným esem“. „Rozumím tomu, že by Andrej Babiš chtěl vyřešit situaci na ministerstvu obrany, protože se tam čtyři roky nic za Martina Stropnického nedělo, nenakupovalo se, pak přišla Karla Šlechtová, prohlásila, že bylo všechno špatně a začala všechno předělávat,“ podotkl.

Dodal, že hnutí ANO na obraně nic nepředvedlo a „možná by si chtělo tu svou personální bídu“ vyřešit tím, že ministerstvo přenechá ČSSD. „My tady nejsme od toho, abychom řešili personální problémy hnutí ANO, my chceme prosazovat náš program. A to na ministerstvu obrany asi úplně nejde,“ podotkl. Hamáček tak musí podle všeho zvážit rozpor mezi vlastními ambicemi a ambicemi „topící se“ ČSSD. Zásadní jsou dlouhodobě pro sociální demokracii rezorty práce, školství a zdravotnictví.

salto ( 20. března 2018 08:02 )

Takže si Zimola koupil bezúhonnost? Proč ne, ale nějak mi to nekoresponduje s nezávislostí naší justice. Když si někdo dokáže zařídit, že je čistý jako lilie, proč by někdo nedokázal zařídit trestní stíhání pro nepohodlnou osobu? Tak jak to je?

salto ( 19. března 2018 08:17 )

Na Zimolu byl veden velmi agresivní útok, ale nic z toho co mu podsouvali se neprokázalo. Tak nějak to začalo vůči Babišovi - nejdříve korunové dluhopisy - a ejhle, korunové dluhopisy jaksi ehm, vyšuměly a na pořadu dne je Čapí hnízdo. Tak komu věřit? Ono někoho nařknout je velice jednoduché, ale očistit se je už horší, nehledě na to, že ta pachuť zůstává a to je zřejmě záměrem...

bibi-oliver ( 19. března 2018 06:41 )

tak se vrátí Zimola,hašek,škromach a poslední hamáček a kamarádi mají postaráno!

pingl ( 18. března 2018 22:55 )

19jirka74 ( 18. března 2018 22:17 )

Ten Zimola měl taky průser a už je zpátky. Nejeví se důvěryhodně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa