Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Miliony pro „mafiána“ Vadalu šly přes účet Ficovy poradkyně Troškové

Autor: mah - 
17. března 2018
12:24

Bývalá poradkyně Roberta Fica byla zapojená do nejasných transakcí italského podnikatele Antonia Vadaly. Mária Trošková se totiž zapojila do neobvyklých převodů a výběrů 540 tisíc eur (přibližně 13,75 milionu Kč). Slovenskou policii na to upozornila banka spojená s Vadalovou firmou AV-REAL, na kterou bylo podáno trestní oznámení kvůli podvodům s DPH. Na podivné transakce přišli novináři z mezinárodního investigativního týmu novinářů z různých redakcí, který vznikl po vraždě Jána Kuciaka. Zprávu publikovaly Konzervativní deník Postoj, Týdeník TREND a deník SME.

Novináři vycházejí z dokumentů, které mají formu hlášení o neobvyklých finančních transakcí podle slovenského zákona o boji proti praní špinavých peněz. Deník SME ve svém textu upozorňuje, že jim chybí policejní hlavička. Zároveň jejich číslování podle deníku neodpovídá tomu, které používá policie. Mohou však pocházet od tajných služeb nebo finanční správy.

Kuciak ve svém posledním nedokončeném článku popisoval vztah Itala Vadaly s italskou mafií 'Ndrangheta. O Vadalu má zájem i jeho domovina. Italové ho viní z pašování drog a praní peněz právě pro zmíněnou mafii.

Deník SME upozorňuje, že zatím není důkaz, že by transakce, které provedla Trošková, souvisely s tímto případem. Její podezřelé transakce totiž banka zaznamenala v roce 2011, zatímco Vadalu začali italští detektivové vyšetřovat až o čtyři roky později.

Podivné na transakcích je přitom to, že Trošková prováděla za firmu AV-REAL finanční transakce, aniž by s ní byla jakkoli oficiálně spojená. K operacím došlo měsíc poté, co Trošková s Vadalem začala podnikat ve firmě Gia Management.

To, že banka nahlásí policii transakci jako neobvyklou, ovšem ještě neznamená, že je protizákonná. Každé hlášení musí nejprve vyhodnotit policejní analytici a až ti rozhodují, zda dají podnět k vyšetřování. Podle deníku SME ovšem zatím finanční zpravodajská jednotka neodpověděla, zda tento podnět dala i v souvislosti s transakcemi Troškové.

Přes účet firmy zničehonic začaly protékat statisíce euro

Důvod, proč banka finanční transakce firmy AV-Real nahlásila jako podezřelé, je prostý. Na účty firmy nejdříve přicházely jen menší sumy peněz. To se ovšem změnilo v září 2011. Tehdy na účtu začaly naskakovat statisíce eur, ty ale byly bezprostředně vybírány v hotovosti nebo převedené na zahraniční konta.

Dokument, který mají k dispozici investigativní novináři, hovoří o transakci ve výši 540 tisíc euro (přibližně 13,75 milionu Kč). Není z něj ale zřejmé, zda jde o celkovou výši všech transakcí, nebo o jediný převod.

Peníze vybírala a převáděla Mária Trošková

U transakce jsou uvedené identifikační údaje Márie Troškové, chybí ovšem informace o tom, jaký vztah měla k podezřelému účtu. Bývalá Ficova poradkyně totiž nebyla jednatelkou firmy AV-Real, ale je pravděpodobné, že byla z neznámých důvodů disponentem firemního účtu.

Banka v dokumentu rovněž zdokumentovala, odkud peníze firmě AV-Real přicházely. „Finanční prostředky jsou zasílané z účtu společnosti Dituria-S,“ stojí v dokumentu. To je firma makedonského podnikatele Seata Aličaušiho.

Ten deníku SME potvrdil, že Vadalově firmě AV-Real poslal dohromady 540 tisíc euro za nákup stroje. Podrobnosti o obchodu ovšem slíbil zveřejnit až příští týden. Sám Aličauši je přitom podle slovenských médií zapletený s mafií.

Zpravodajský server Postoj nedávno Makedonce popsal jako spojku mezi italskou 'Ndranghetou a makedonskou drogovou mafií. „Nemám s nimi nic společného a toto mě uráží, odmítám takovéto nepodložené spojování s nimi,“ reagoval na obvinění Aličauši.

Trošková se před novináři skrývá 

Slovenským novinářům se při snaze objasnit, proč Trošková nakládala s prostředky Vadalovy firmy, nepodařilo s ní spojit. Při snaze zkontaktovat ji přes Úřad vlády se jim dostalo odpovědi, že zde už není zaměstnaná, a kontakt na ni nedostali ani od její matky Márie Troškové starší.

O Vadalově firmě AV-Real přitom ve svém posledním nedokončeném článku psal i zavražděný Ján Kuciak. Ten upozorňoval na to, že se firma snažila neoprávněně získat vratku DPH. Toho měla docílit pomocí fiktivních obchodů se třemi byty v Bratislavě s další firmou Genna. Tu vlastnil rovněž Antonio Vadala a syn okresního prokurátora z Třebišova František Bicek mladší. Jednatelem firmy přitom byl právě Vadala.

Vadala se později firmy AV-Real zbavil. Od dubna 2013 je vlastníkem podezřelé firmy další firma – Terra Real z Michalovců. Tu vlastní Vadalův bratr Sebastiano a jejich bratranec Pietro Catroppa. Pomocí Terra Real pak rodina Vadalů vlastní vilu v Trebišově nebo areál bývalého pivovaru Gemer v Rimavské Sobotě.

Italové viní Vadaly z praní špinavých peněz

Jde přitom o firmu, která figuruje v italském vyšetřování praní špinavých peněz italské mafie. Na to upozornil server Aktuality.sk, který své tvrzení zakládá na základě dokumentů z benátského soudu a prokuratury.

Podle těchto dokumentů Vadalovi poslali z firmy Terra Real nejdříve v dubnu 2015 125 tisíc eur (asi 3,2 milionu Kč) na účet ekvádorské firmy a o měsíc později poslal dalších 37 tisíc euro (940 tisíc Kč) do Kolumbie. Podle italských vyšetřovatelů přitom mířily ke společnostem, které byly používány pro praní špinavých peněz z prodeje drog.

Italští detektivové Vadalu viní z toho, že kryl pašování drog za obchod s exotickým ovocem a krevetami. Kokain se měl pašovat v dodávkách těchto potravin z Kolumbie do benátského přístavu.

Část zisků z prodeje drog se přitom investovala do nákupu a dovozu banánů a ananasů nebo mořských plodů právě proto, aby vše působilo zdáním, že jde o běžnou lodní přepravu. 

pingI ( 17. března 2018 23:19 )

smfs ( 17. března 2018 17:55 )

Divím se soudruzi že ste ještě nikdo nenapsal, že za ty milionové dotace pro Vadalu může Kalousek

pingI ( 17. března 2018 17:31 )

To jo, a jak se kasal v Hradci na sjezdu, a to objímačka s Mildou.

ovartovar ( 17. března 2018 17:24 )

Prezident MZ, nám sem přitáhl osobního a politické souputníka křiváka Ficáka !!!

brano34 ( 17. března 2018 17:14 )

Politici SR i s šéfem protikorupčního oddělení, který byl na místě činu nájemné vraždy údajně zametat stopy (štěnice umístěné v bytě), by měli zveřejnit informace, proč a jak dlouhý čas byli Ján s Martinou odposloucháváni. Po Vadalovi a Troškové jde najednou se zatykačem italská policie ve spolupráci se slovenskou, z důvodu pašování drog, zbraní a praní špinavých peněz již několik měsíců, ale Ján s Martinou jim byli na stopě několik let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa