Mistra světa našli lidé ve čtvrtek ráno ležet mrtvého na asfaltové silnici u zahrádkářské kolonie u Příchovic na Plzeňsku. Před devatenácti lety byl přitom úspěšným střelcem a bodoval na mnohých závodech. Vrcholu dosáhl ziskem mistrovského titulu v praktické střelbě v Cebu na Filipínách. Jenže pak se něco zvrtlo a s nadějným střelcem to začalo jít z kopce.

Zmařený talent

On byl na začátku talent. Ale když mu to nešlo, vymýšlel, na jakou jinou variantu střelby přejde. Postupně přešel na armádní disciplíny, které nejsou na olympiádě, pak na střelbu combat, což je bojová praktická střelba, kde byl nakonec mistr světa. A takhle postupují lidi, když ztrácí kontakt se světovou špičkou. Vymýšlí si druhou variantu, pak další a další, až zjistí, že nemají už na nic,“ řekl šéftrenér Dukly Plzeň Bohumír Pokorný.

Zničil ho alkohol?

A Jasanskému se nedařilo ani v osobním životě. Manželství mu ztroskotalo. Měl začít pít. V Dukle skončil, protože neměl výkonnost. Rodina je zázemí, a to on neměl.  „Kamarádi se mu snažili pomoci. Marně. Roky jsem o něm neslyšel. Až teď v sobotu jsem ho viděl. Přišel se podívat na mistrovství republiky ve střelbě. Opilý nebyl a říkal mi, že je tu autem, už nepije a že se srovnal. Jestli to byla pravda, nevím,“ řekl Pokorný.

Jasanský, který na sebe upozornil před devíti lety, kdy se zranil při odpalování podomácku vyrobené výbušniny, žil poslední roky s přítelkyní, naposled v Příchovicích. „Ta ho vyhodila, ona teď žije někde v Přešticích a on neměl kam jít. Naposledy jsem ho viděl v neděli. Nabídl jsem mu, ať u mě zůstane. Pak už jsem ho neviděl. Ve čtvrtek večer jsem se dozvěděl, že umřel,“ řekl Jasanského kamarád, který má v zahrádkářské kolonii chatu a za kterým mistr světa chodil.

Fotogalerie
7 fotografií