Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bývalého prezidenta dohnaly „kšefty“ se zbraněmi. Má na krku 16 obvinění

Autor: ČTK, nkov - 
16. března 2018
19:55

Bývalý prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma čelí 16 obviněním kvůli masivnímu kontraktu na nákup zbraní z roku 1999. Generální prokuratura v pátek uvedla, že po letech znovu otevře takzvanou aféru Thales. V kontextu jihoafrické politiky jde o bezpříkladný verdikt, zatím se totiž nestávalo, aby významní politici takto končili až před soudem, uvedla agentura Reuters.

Kvůli téměř 20 let starému obchodu v hodnotě přes 2,5 miliardy dolarů (518 miliard Kč) byl už v roce 2005 Zuma odvolán z funkce viceprezidenta. Trestní stíhání ale bylo zastaveno krátce po jeho zvolení do prezidentské funkce v roce 2009. Loni pak soud rozhodl, že 75letý politik by mohl být opět stíhán.

„Solidní šance stíhat Zumu“

„Po prozkoumání kauzy mám za to, že existují solidní šance na úspěšné stíhání pana Zumy,“ prohlásil generální prokurátor Shaun Abrahams a dodal, že exprezidenta o vývoji informoval ještě před tiskovou konferencí.

Zumova politická kariéra zahrnuje mnoho dalších velkých afér, jako např. údajné propojení s podnikatelskou skupinou indických bratří Guptů, podezřelá renovace venkovského sídla či obvinění ze znásilnění.

Korupce, praní špinavých peněz a vyděračství

V kauze Thales, nazvané podle stejnojmenné francouzské zbrojovky, nyní Zuma čelí 16 obviněním z korupce, praní špinavých peněz a vyděračství. Ta se týkají 783 podezřelých plateb, které tento veterán jihoafrické politiky údajně v souvislosti se zbrojním kontraktem obdržel, napsal jihoafrický web News24. Prokuratura uvedla, že stíhat bude rovněž jihoafrickou pobočku francouzské společnosti, a to kvůli korupci a podvodům.

V době uzavření obchodu s Thales byl Zuma viceprezidentem. Jeho někdejší ekonomický poradce Schabir Shaik byl v roce 2005 odsouzen na 15 let za to, že se pokoušel úplatky pro svého nadřízeného zajistit. „Je třeba nechat právu volný průchod. Víc to komentovat nebudu,“ řekl podle News24 k nejnovějšímu vývoji Shaik.

Zumu donutila odstoupit vlastní strana

Pro Zumu znamená krok generální prokuratury další ze série špatných zpráv z poslední doby. Před měsícem po rostoucím tlaku od vlastní strany Africký národní kongres (ANC) Zuma odstoupil z funkce prezidenta.

Nahradil jej Cyril Ramaphosa, který se v prosinci stal předsedou ANC, když ve stranickém hlasování porazil kandidátku Zumova křídla a jeho bývalou manželku Nkosazanu Dlaminiovou-Zumaovou.

„Každou bitvu bojuje až do konce“

Jihoafrická opozice po vystoupení prokurátora Abrahamse hovoří o vítězství, podle BBC to ale nemusí být až tak jednoznačné. „Pan Zuma je známý tím, že v každé bitvě bojuje až do úplného konce,“ napsal zpravodaj BBC Milton Nkosi, který očekává velmi dlouhý soudní proces. Exprezident také může napadnout samotné rozhodnutí prokuratury a tak alespoň oddálit začátek procesu.

Vládní ANC uvedla, že hodlá ctít presumpci neviny. „I nadále budeme prosazovat nezcizitelné právo každého v této zemi, včetně našeho druha Jacoba Zumy, aby byl považován za nevinného, dokud nebude, pakliže na to dojde, prokázána vina, sdělila strana.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi