Vše začalo zhruba před deseti lety, tehdy žili v jiné malé obci na Znojemsku. Souhlasili prý, že pomohou, a stali se ručiteli. Dlužník ale půjčku nesplácel, a dluhy tak padly na jejich rodinu. Přitom v té době si rodina údajně plánovala otevřít v jednom z domů s pečovatelskou službou malé kadeřnictví.

Kvůli dluhu 33 125 korun a likvidační rozhodčí doložce však přišla rodina před šesti lety o střechu nad hlavou! Nejnižší exekuční podání na jejich byt v Tasovicích přitom tehdy stanovil nechvalně známý exekutorský úřad Tomáše Vrány z Přerova na 653 333 korun. Byznys s chudobou? Jako vyšitý! Svou spoluúčast na tragédii tak mohou mít i špatně napsané insolvenční zákony, které nechávají spadnout lidi až na dno…

Záchrana? Starý domek a tvrdá práce…

Po ztrátě bydlení se rodina protloukala životem, jak se dalo. Babička dětí prý celou dobu tvrdě pracovala. V domě s pečovatelskou službou pomáhala jako zdravotnice. Snažila se, aby dluhy zmizely. „Zachránil nás až známý, který pro nás koupil starý dům. S tím, že si ho budeme postupně pomaličku spravovat a po pěti letech bude domek náš,“ svěřila se Blesk.cz babička nebohých dětí.

Původně plánovala bydlení jen pro sebe a svého druha. Pak přibrala do domku i prababičku dětí, jako ošetřovatelka se o ležící příbuznou uměla postarat. Zhruba před rokem se přistěhovala i její dcera s třemi dětmi. I ona pak prý začala při malých dětech pracovat.

Oheň spálil všechny naděje

Rodina byla zase pohromadě. Všichni se těšili, že se společně odrazí ode dna. Pro dvě malé holčičky a jejich brášku dělali údajně všechno na světě. Všechny dluhy měli podle babičky navíc konečně z krku! Kousek po kousku opravovali osmdesát let starý dům. Začali od nešťastného pokojíčku.

„Dcera bývala dříve trošku problematická, to ano. Teď už dlouhou dobu bylo všechno dobré. O děti se starala krásně. Milovala je. Byly pro ni i pro nás všechno, první i poslední,“ vyprávěla přerývaně babička dětí.

Nejstarší děvčátko chodilo do školy v sousední obci. Podle jejího ředitele bylo velmi šikovné a rodina se o děti starala.

Do domku se vrátí, nemají jinou možnost

Do domku, který byl svědkem otřesné tragédie, se dospělí chtějí po pohřbu vrátit. Přes veškerou hrůzu zřejmě nemají jinou možnost. „Nic jiného nemáme. Jsme na zhroucení, všichni. K tomu všemu se na nás valí nenávist, někteří by nás snad i lynčovali,“ vzlyká babička tří malých andílků.

Co se stalo?

K tragédii došlo v noci na pondělí 12. března. Zatím z neznámých důvodů začal hořet pokojíček rodinného domku, ve kterém spaly tři děti. Spekuluje se o tom, že za oheň mohl přímotop, kterým se dětem přitápělo. V domku není zaveden plyn. Jako první přijeli na místo dobrovolní hasiči. V tu dobu byli před domem tři dospělí – matka dětí, babička a její druh. V domě zůstala nemohoucí prababička a děti. Nejstarší ženu vynesli hasiči živou, dětem už pomoci nebylo.

VIDEO: V tomto domě zemřely tři děti (†1, †4, †9). Nepřežily požár.

Video
Video se připravuje ...

V tomto domě zemřely tři děti (†1, †4, †9). Nepřežily požár Hynek Zdeněk, blesk.cz

Fotogalerie
11 fotografií