Kolářová přiznává zklamání z polistopadového vývoje a naráží na to, že v posledních letech a měsících se situace výrazně zhoršila. „Je tu absence nějakého vkusu a hodnot. Já jsem se domnívala, že ty hodnoty si pojmenujeme a budeme k nim směřovat,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy herečka, která ale míní, že takový posun v Česku nenastal. Že neexistuje žádný morální rejstřík.

Slova hlavy státu Miloše Zemana během inaugurace ji prý nepřekvapila. „Od toho pána jsem nic jiného nečekala,“ říká upřímně a na otázku, zda má smysl výzva Pět vět, kterou podepsalo 370 filmařů během Českého lva, krčí rameny. „Já si to neumím představit, jestli to někoho dojme nebo si toho bude chtít všimnout. Mám stažený žaludek, podobně jako v roce 1988 nebo 1989, že nás čekají daleko masovější protesty a bude se něco dít. Budeme muset tu lehce nabytou demokracii bránit,“ tvrdí rozhodně.

K výzvě Pět vět ještě dodává: „Zatím je to hrstka lidí. Říká se, že umělci jsou citlivým měřítkem, že se něco děje. Já jen čekám, kdy se dají věci do pohybu.“ A vyšla by sama do ulic? „Ano, šla bych demonstrovat. Asi budeme muset,“ říká rázně s tím, že už se ale rozhodně nechce angažovat jako politička. „Do politiky už nechci, byla jsem hodně emotivní. V každém případě mi to tady není jedno. A bude-li třeba něco udělat, tak jako občan půjdu,“ říká Kolářová.

Fotogalerie
8 fotografií