Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stav demokracie v Česku vyhovuje 3 z 5 lidí. Nespokojení jsou hlavně voliči KSČM

Autor: ČTK, Mii - 
16. března 2018
13:10

Se způsobem, jakým funguje demokracie v České republice, jsou spokojeny tři pětiny lidí. Podíl se od loňského průzkumu nezměnil a je stále nejvyšší od začátku sledování v roce 2004. 56 procent lidí si také myslí, že demokracie je lepší než jakýkoli jiný způsob vlády. Uvádí to výsledky průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Průzkum CVVM se konal mezi 3. a 15. únorem na vzorku 1119 respondentů. To bylo necelý měsíc před demonstracemi, které se konaly v uplynulých dnech. Na obranu společenských a ústavních hodnot stávkovali ve čtvrtek studenti ze zhruba 300 vysokých a středních škol po celé zemi.

Začátkem března také lidé po celé republice demonstrovali například proti zvolení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Volbu Ondráčka, který za totality zasahoval jako policista proti účastníkům protirežimních demonstrací, opozice označila za facku demokracii.

Video  Zaplněný Václavák cinkal klíči proti Ondráčkovi, Babišovi a Zemanovi.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Spokojenost s fungováním demokracie v průzkumu nejčastěji deklarovali lidé s dobrou životní úrovní vlastní domácnosti, lidé hlásící se k pravici nebo pravému středu a ti, kteří by ve volbách chtěli volit ANO, ČSSD nebo KDU-ČSL. Naopak nespokojeni jsou voliči KSČM a nevoliči.

Demokracii si cení hlavně vysokoškoláci a maturanti

Podíl lidí, kteří demokracii považují za lepší než jakýkoli jiný způsob vlády, je s 56 procenty nejvyšší od roku 2004. Za poslední rok stoupl o osm procentních bodů. Na 22 procent klesl podíl lidí, kteří se domnívají, že za určitých okolností může být autoritativní způsob vládnutí lepší než demokratický. Lhostejných je k demokracii 16 procent dotázaných.

Demokracie má častěji zastánce mezi ženami (60 procent) než muži (53 procent). K jejím zastáncům také patří spíše lidé s vysokoškolským vzděláním nebo vzděláním středním s maturitou, občané s dobrou životní úrovní a Pražané a Jihočeši. Z hlediska politických preferencí považují demokracii za nejlepší způsob vlády zejména voliči ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů.

Autory průzkumu také zajímal názor občanů na to, zda je v Česku s lidmi zacházeno rovnoprávně a spravedlivě. Že tomu tak je, bylo přesvědčeno 54 procent dotázaných. Opačný postoj deklarovaly rovné dvě pětiny lidí. Oproti loňskému rekordnímu únoru klesl podíl pozitivních odpovědí o jeden procentní bod.

Téměř tři čtvrtiny občanů (73 procent) si myslí, že v Česku jsou respektována lidská práva. Přibližně pětina je přesvědčena o opaku, zjistili sociologové CVVM. Také v tomto hodnocení byli lidé ve srovnání s únorem loňského roku pesimističtější.

anna1234 ( 16. března 2018 22:14 )

.. řekla ovce Zemanova stáda

anna1234 ( 16. března 2018 16:17 )

.. oni to nejsou lidi?

anna1234 ( 16. března 2018 15:48 )

.. tak ono se s výsledkem voleb nic jiného dělat nedá než ho respektovat, ale to ještě neznamená, že lidi nemůžou vyjádřit svůj nesouhlas. Nebo demokracie je povinnost mlčet a neprojevovat jakoukoli jinou myšlenku, než má vláda a prezident?

jana999 ( 16. března 2018 14:10 )

no asi nejsou spokojením, když pořád stávkují

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa