Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Třikrát hurá: Světoví návrháři přestanou používat pravé kožešiny

Autor: ana - 
16. března 2018
07:13

Desítky let volali ochránci přírody po zastavení kožešinového průmyslu u světových módních návrhářů. Módní ikony totiž udávaly směr, kterým se lidé nechávali inspirovat, a za následek to často mělo masové vybíjení kožešinových zvířat. Tomu je však konec!

Italský módní dům Versace a výrobce kabelek a dalších doplňků Furla přestanou používat ve svých kolekcích pravé kožešiny. Připojují se tak k rostoucí řadě luxusních značek, mezi nimiž jsou i firmy Gucci, Armani, Calvin Klein či Hugo Boss, které se rozhodly od používání kožešin ustoupit.

Donatella Versace nechce zbytečné zabíjení

Organizace Humane Society International (HSI), která vede kampaň proti prodeji pravých kožešin, krok módního domu Versace přivítala. „Versace je nesmírně vlivná luxusní značka, která symbolizuje půvab a přepych,“ podotkla HSI.

Organizace citovala rozhovor Donatelly Versace s časopisem 1843. „Kožešiny? S tím jsem skončila. Nechci, aby se kvůli módě zabíjela zvířata. Nepřipadá mi to správné,“ prohlásila žena, která se po tragické smrti svého bratra Gianniho Versaceho (roku 1997 byl zavražděn v Miami) stala uměleckou ředitelkou módního impéria.

Vyslyšeli hlas nové generace

Módní dům Versace neupřesnil, kdy pravé kožešiny z jeho kolekcí zmizí. Vzhledem k tomu, s jakým předstihem jsou tyto kolekce vytvářeny, to ale nebude dříve než v nadcházející zimní sezoně, napsala agentura AP.

Módní domy z celého světa se vzdávají pravých kožešin nejen pod tlakem ochránců zvířat, ale také v reakci na názory mladších zákazníků, kteří stále ve větší míře vyžadují oblečení, jehož produkce má co nejmenší dopady na životní prostředí.

Aktivisté často vyjadřují nesouhlas s kožešinovým průmyslem. Aktivisté často vyjadřují nesouhlas s kožešinovým průmyslem. | Eva Fornálová

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi