Co stálo za utopením dívky, se asi už nikdo nedozví. Událost z loňského května však i dnes vzbuzuje smutek. Oba učitelé, kteří měli na starost pouze osm dětí při focení, „vyvázli“ pouze s podmínkou na dva roky a milionovým odškodněním. Státní zástupkyně se ale zřejmě odvolá, jelikož hlavní bod jejich žaloby splněn nebyl.

Oba učitelé totiž nedostali zákaz práce s dětmi. Slzy po vynesení rozsudku nedokázala skrýt matka mrtvé holčičky. „Dítě nám už nikdo nevrátí, nikdo nám nevrátí normální život, ale musíme fungovat dále. Už jen proto, že máme ještě syna, a to je to jediné, co nám na světě zbývá,“ uvedla matka holčičky Natália Gumenyuk.

Možnost odvolání si prozatím ponechaly obě strany, je tak možné, že výsledné rozhodnutí se ještě změní. Záchranáři obdrželi oznámení o čtyřleté holčičce v bezvědomí, která plavala v bazénu, loni 23. května. Svědkové na místě zahájili resuscitaci pomocí instrukcí dispečerky po telefonu, avšak ani následná 45minutová resuscitace zdravotníků na místě nepomohla.

„Záchranáři byli na místě za sedm minut po telefonátu. Po příjezdu na místo se pokoušeli dalších pětačtyřicet minut děvčátko oživit, ale neúspěšně,“ řekla tehdy k případu mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

O tom, co dělat, pokud se dítě topí a jak tomu předcházet se dozvíte ZDE