Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nespokojený klient napadl úřednici v Rakovníku: Udeřil ji do hlavy

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, lm - 
15. března 2018
19:01

Pracovnici správy sociálního zabezpečení v Rakovníku ve středu napadl jeden z klientů. Prudce ji udeřil do hlavy a nadával jí, případem se zabývá policie. ČTK to dnes sdělila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Útočník napadl úřednici z oddělení nemocenského pojištění. Podle mluvčí nechtěl akceptovat postup, který je nutný po obdržení oznámení o kontrole. Správa sociálního zabezpečení ho vystavuje v případě, že není možné zkontrolovat dodržování režimu na takzvané neschopence.

"Klient odmítl přijmout informaci o postupu, který je dán zákonem, a následovala jeho neadekvátní reakce - obešel stůl a prudce udeřil zaměstnankyni do hlavy, následně ještě vysadil dveře, které byly po celou dobu jednání otevřené, a začal velmi nevybíravě nadávat," uvedla Buraňová. Napadení bylo ohlášeno na tísňovou linku policie, která za několik minut přijela na místo.

Zaměstnanci správ sociálního zabezpečení, kteří jsou v přímém kontaktu s klienty, čelí podle Buraňové agresivitě často. Běžně jde o agresi verbální - sprosté nadávky, urážky, křik, osočování či výhrůžky, výjimkou není ani demolování zařízení a fyzické napadení. "Jeho následkem bývá vždy šok, psychický otřes, někdy i pracovní neschopnost. Agresivita klientů je vážným stresorem a nezřídka vede až k rozhodnutí opustit profesi," dodala mluvčí.

Útoky nespokojených lidí na úředníky nejsou výjimečné ani na ostatních úřadech. V minulých letech napadl jeden z uchazečů o zaměstnání pracovnici kutnohorského úřadu práce. Způsobil jí zranění, která si vyžádala desetidenní pracovní neschopnost. Policie řešila i incident na radnici v Neratovicích na Mělnicku, kde jeden z klientů ohrožoval úřednici injekční stříkačkou a tvrdil, že ji nakazí žloutenkou. Potom se popral s policisty.

V minulosti také jeden z klientů napadl pracovnici registru vozidel v budově říčanské radnice a poté i přivolaného strážníka. Žena utrpěla lehké zranění. Na fungování registru si tehdy řada lidí stěžovala, mezi čekajícími panovala nervozita.

V Sedlčanech na Příbramsku zase propuštěný vězeň vyhrožoval úřednicím na radnici zabitím a politím kyselinou. Vzal také do ruky židli a naznačoval, že ji po nich hodí, a dopustil se dalších výtržností.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání