Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš bude o vládě exkluzivně jednat s ČSSD. Už se řeší i počty ministrů

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
15. března 2018
18:00

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek pokračoval v hledání podpory pro svou druhou vládu. Na schůzky si postupně pozval zástupce KSČM, SPD, ODS a ČSSD. Zatímco komunisté a Tomio Okamura hlásí posun v jednáních k případné podpoře druhého Babišova kabinetu, šéf ODS Petr Fiala dal na schůzce mezi čtyřma očima šéfovi ANO opět košem. Po dnešku veškerá jednání povede hnutí ANO exkluzivně jen s ČSSD. 

„Jednání s ostatními stranami jsme ukončili a teď povedeme jednání do 10. dubna exkluzivně s ČSSD. Hned příští týden se potkají expertní týmy,“ řekl po hodinové schůzce s ČSSD premiér v demisi Babiš. Vládu chce opřít také o hlasy komunistů. Pokud by vládu podpořili všichni poslanci jednotlivých klubů, měla by taková koalice v Poslanecké sněmovně většinu 108 hlasů. 

Jednání budou probíhat v příštích dnech i na úrovni vedení obou stran. Zástupci obou stran se bavili o fungování vlády a také rozdělení křesel. Počty podle Babiše padly, ale nechtěl je nijak komentovat, dříve zmiňoval čtyři až pět křesel pro ČSSD. Sociální demokraté musejí případnou účast ve vládě schválit ve vnitrostranickém referendu. O vstupu do kabinetu budou také jednat na pokračujícím sjezdu 7. dubna v Hradci Králové.

Zimola: Souhlasím se vším, co Babiš řekl

Sociální demokraté nakonec plánovanou konferenci na schůzce zrušili. „Díval jsem se živě na tiskovou konferenci pana Babiše a se vším co řekl, souhlasím,“ napsal jen v SMS zprávě Blesk Zprávám první místopředseda strany Jiří Zimola. Po pár minutách pak ČSSD vydala krátké prohlášení na stranický twitterový účet.

„Hnutí ANO dnes konečně jasně řeklo, jaké vládní uspořádání preferuje. Naši experti jsou teď připraveni intenzivně jednat o podobě možné koaliční dohody. Nadále ale platí, že ji budou muset schválit všichni členové strany v referendu,“ konstatoval ve zprávě šéf ČSSD Jan Hamáček.

ODS dala Babišovi košem. Už zase

Občanští demokraté i nadále odmítají vládní spolupráci s hnutím ANO. Předseda Petr Fiala chce, aby strana byla politickou a programovou alternativou vůči spolupráci hnutí ANO s KSČM a SPD. Právě tyto subjekty spolu po volbách vytvořily v Poslanecké sněmovně hlasovací koalici. Blesk Zprávám Fiala po zhruba 40minutové schůzce s Babišem řekl, že mu není ani jasné, jaký plán se v hlavě premiéra rodí.

„Ta představa pro mě zůstává nejasná i po té schůzce. Z hlediska ODS se nic nemění, my se chápeme jako politická alternativa, jsou tady programové i politické rozdíly. Hnutí ANO má fungující hlasovací koalici v Poslanecké sněmovně s komunisty a SPD, vyjednává s ČSSD, takže já tady prostor pro nějakou debatu nevidím,“ dodal Fiala s tím, že termín k další schůzce není zatím potřeba.

„Bylo to vyjasnění si nějakých názorů a potvrzení si faktu, že ODS s námi od voleb nikdy nechtěla vyjednávat. Tím pádem nám je jasné, že se názor ODS od voleb nezměnil,“ řekl Babiš po schůzce s Fialou.

Pokud bude mít ANO zájem o další jednání s ODS, je k němu ale Fiala připraven. „Ale nějaký další termín a nějaký konkrétní důvod v této chvíli nevidím. Myslím, že naše pozice jsou jasné a my o nějaké podpoře nebo účasti vůbec nemůžeme uvažovat,“ řekl.

Výzva k tomu, aby ODS podpořila kabinet ANO podle Fialy na schůzce nezazněla. „My jsme si spíš vyjasňovali pozice. Mně třeba vůbec není jasné, jakým způsobem Andrej Babiš plánuje dál to sestavování vlády. Jestli je tam nějaký plán, nějaká koncepce. Z tohoto hlediska musím říct, že mi to ta schůzka ani příliš nevyjasnila,“ dodal.

Tina Petersen ( 3. března 2020 15:33 )

Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milenec na střední škole, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám roky

Představil jsem mu mnoho párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Jsem pevně přesvědčen, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte lékaře Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctor­zuzu­temple­@gma­il.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Vibru prostřednictvím +2347013499818

lunatic ( 15. března 2018 20:12 )

Mozková mrtvice je nadstavbou prasklé cévky oka

istyl ( 15. března 2018 19:38 )

ceka snad, ze mu daji socani hlas, ktere celou dobu v minule vlade dehonestoval?To ani nahodou!!Ti by se museli stydet sami pred sebou...Do riti nakopat na slovakiu poslat

lunatic ( 15. března 2018 18:30 )

Snad zasáhne vyšší moc v podobě progresivní indispozice

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa