„To je síla, takhle se prostě opravuje v Praze, to jsou ty dotace za miliony?“ Podobným způsobem na video reagovaly po sociálních sítích stovky lidí. Naštvala je oprava silnice v ulici Jana Želivského. Výtluk v silnici tu dělníci totiž opravili tak, že do něj nasypali asfalt, několikrát poté „díru“ přejeli dodávkou a následně odjeli.

Technická správa komunikací však vysvětluje, že takové řešení je zcela obvyklé. „ K tomuto postupu se přistupuje v případech, kdy je nutné okamžité odstranění rizika poškození zdraví a majetku uživatelů pozemních komunikací. Výhodou je také velmi krátký čas dopravního omezení. Podstatným kritériem je i potřeba minimálního omezení dopravy, které se pohybuje v řádu desítek minut, nikoliv až v řádu dní u větších oprav,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí TSK Barbora Lišková.

Takto vypadají kolony v Husitské ulici:

Video
Video se připravuje ...

Doprava na Žižkově kolabuje. Řidiči v kolonách stráví desítky minut. David Zima

Speciální směs a nízká cena

Asfalt navíc není podle TSK jen tak obyčejný, jak se domnívali někteří lidé. „Jako materiál k opravě se používá speciální modifikovaná asfaltová směs pojiva a kameniva za studena, jejíž vlastnosti umožňují použití i za zhoršených klimatických podmínek. Směs se rozprostírá ručně s použitím ručního nářadí včetně pěchů. Pojezd operačním vozidlem za účelem zhutnění směsi je z hlediska nutnosti rychlého řešení havarijní situace přípustné a čas dopravního omezení se tím zkracuje,“ doplnila Lišková.

Hlavní výhodou je podle ní také nízká cena, která se pohybuje v řádech tisíců korun a oprava zde vydrží i několik měsíců. Cena takovéto zakázky zahrnující opravu, dopravu a označení pracovního místa se pohybuje v rozmezí dvou až tří tisíc korun.

Podle místních je ale silnice v hrozivém stavu a dlouhodobě a dlouho volají po komplexní rekonstrukci. Na tu si však budou muset ještě delší dobu počkat. „Celková rekonstrukce se připravuje, ale vzhledem k probíhající rekonstrukci v ulici Husitská a nutnosti koordinace akce se správci poduličních sítí bude provedena až  v příštích letech,“ dodala na závěr mluvčí TSK.