Systém funguje tak, že každý, kdo bude chtít vyzvedávat dítě z družiny, rodiče, prarodiče či sourozenci, dostane čipovou kartu vydanou přímo na jeho jméno. Po přiložení karty ke čtečce s monitorem, umístěné u vchodu do budovy, se v mobilní aplikaci dotyčnému zobrazí, kde se dítě ve škole nachází.

V tu samou chvíli vychovatelka, která má dítě na starost, dostane na mobil upozornění, kdo a pro koho přišel. „Podle věku dítěte jej pak doprovodí ke vchodu a předá rodičům, popřípadě vypraví dítě k odchodu,“ vysvětlil Bohuslav Horais ze Správy informačních technologií.

Systém v současné době funguje například na 26. základní škole v Plzni. „Rodiče mají přehled o dítěti. Například pokud jde o jídelnu, do které u nás žáci docházejí mimo objekt školy, po přiložení čipu a zobrazení jídelny jako místa pobytu dítěte, je jim jasné, že mu příchod bude chvíli trvat a v klidu tak počkají, neshánějí se po něm a nemusí to dělat ani personál. Na druhou stranu vychovatelky po přiložení čipu okamžitě ví, kdo čeká u dveří a koho vyzvedává. To je obrovská pomoc a praktický nástroj z hlediska přehledu o dětech, docházky a bezpečnosti obecně,“ uvedla ředitelka Eva Švolbová.

Aplikace umožňuje také vyblokovat hodiny, kdy se děti vyzvedávat nesmějí. Vychovatelky díky ní také přesně vědí, kolik dětí ve třídách zbývá. Čipovou kartu v hodnotě 100 korun si zájemci mohou buď zakoupit, přičemž tato záloha je vratná, nebo mohou využít svou Plzeňskou kartu. Zde vyjde registrování  do programu na 50 korun.

Systém je hrazený z rozpočtu škol. „Město od dodavatele dojednalo výhodné podmínky a samozřejmě vytvoří na školách potřebné technické zázemí pro jeho instalaci,“ dodala mluvčí magistrátu Eva Barborková. Ředitelé nemají povinnost systém zavést, zájem je ale veliký a předpokládá se, že se objeví na zhruba 20 školách, jež provozují školní družiny.

VIDEO: Jak připravit dítě na nástup do školy.

Video
Video se připravuje ...

Jak připravit děti na nástup do školy Maminka.cz, Supermámy.cz/Adam Balažovič

 

Fotogalerie
3 fotografie