Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Za nové volby demonstrovalo v Bratislavě až 65 tisíc lidí. Rušno bylo i jinde

Autor: ČTK, ivm, mah - 
16. března 2018
19:30

V Bratislavě na náměstí SNP 60 až 65 tisíc lidí, v Košicích 10 až 12 tisíc a tisíce demonstrantů v dalších městech nejen na Slovensku. Takový byl páteční protest proti stávající vládě na Slovensku, kde premiér Robert Fico (Smer-SD) po demisi jen „přepřáhl“ na svého vicepremiéra Petera Pellegriniho. Nespokojení občané ale chtějí rovnou předčasné volby, personální změny jim nestačí. Protesty odstartovaly po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Matka Martiny Kušnírové (†27) v pátek na protestu v Košicích volala po odstoupení policejního prezidenta Tibora Gašpara.

Na bratislavské náměstí SNP se v pátek podle Denníku N vydala protestovat i slovenská herečka Zuzana Kronerová. Čerstvá držitelka Českého lva proti situaci na Slovensku bouřila i při přebírání sošky v Rudolfinu.

„Prosím vás, nedopusťte to tady v Čechách. Nedopusťte, aby arogance moci se nám vysmívala a bránila svobodě a demokracii. A prosím držte a držme palce všem slušným lidem v Čechách, na Moravě a na Slovensku,“ prohlásila herečka v sobotu v Praze.

V Bratislavě pak vyzvala ke sjednocení Slováků. „Musíme být pevní a musí nás být mnohem víc,“ řekla Kronerová davu. Ten jí na to odpověděl skandováním: „Pojďte s námi“.

Kromě ní na pódiu vystoupili i její kolegové Juraj Kemka nebo Richard Stanke. Proslov si připravil i bývalý diplomat Ondrej Gažovič, vůdci sametové revoluce Filip Vagač a Ingrid Antalová a další aktivisté.

Matka Martiny chce rezignaci policejního šéfa

Matka Martiny Kušnírové, kterou vrah zabil společně s jejím přítelem, novinářem Jánem Kuciakem, vyzvala v Košicích k odstoupení policejního prezidenta Tibora Gašpara. „Naší policii nevěřím. Ani Janko a Martina jim nevěřili,“ řekla davu. Vrahům své dcery a jejího přítele pak popřála, ať „shoří v pekle“.

Organizátoři demonstrace požadují předčasné volby. „Pan Fico, pan Danko a zvlášť pan Bugár svým rozhodnutím ponížili a oklamali celou občanskou společnost,“ vysvětlili organizátoři, co jim na současné situaci vadí. 

Kromě Košic a Bratislavy přišly tři až čtyři tisíce lidí protestovat na náměstí v Nitře. V Piešťanech se k protestům připojilo kolem 400 lidí. Znovu se protestovalo i v Praze, kde se podle účastníků sešlo až 2000 lidí. Další protest probíhal i v Brně.

Reportéři Denníku N si všimli toho, že někteří lidé se další kolo demonstrací rozhodli pojmout podnikavě. Na náměstí podle nich stojí prodavačky, od kterých si zájemci mohou koupit slovenské a evropské vlajky. 

V Praze se objevil i Žbirka

Na akci v Praze vystoupil i populární muzikant Miro Žbirka. „Není těžké připojit se k takové větě jako Slušné Slovensko. Věřím mladé generaci, že ty věci (které jsme začali v roce 1989) dotáhne,“ řekl shromážděným demonstrantům.

Na Václavském náměstí se objevil i slovenský politik Fedor Gál. „To, co prožíváme, je bod zlomu. V poslední době slýchám, že jsme prohráli. Neprohráli jsme. Moje generace odevzdává štafetu svým dětem. Nevykašlete se na to!“ vzkázal přítomným lidem.

Napříč slovenskými městy se ozývají hesla jako „Dost bylo Smeru!“ nebo „Volby!“. V Bratislavě se Vagač symbolicky zeptal politické reprezentace, zda by politikům v rozhodování pomohla generální stávka. To se setkalo s velkou odezvou tisíců lidí na náměstí SNP.

Aktivisté apelují na prezidenta Kisku a předsedy nejmenší koaliční strany Most-Hídu Bélu Bugára, aby přehodnotili svůj postoj k sestavení nové vlády. „Ministerstvo vnitra  nemůžou řídit lidé, kteří byli pomocníky současné vlády,“ vyzval za organizátory Juraj Šeliga.

„Proč je Slovensko naplněné zlobou a nepokojem? Nepokoje, hádky a vulgarismy, posměšky a ponižování občanů ze strany koalice i opozice rozkolísaly Slovensko a naplnily nás zlobou, proto jsme tady, abychom to dali do pořádku. Pravda se zamlčet nedá, pravda zvítězí!“ provolával na setkání v Prešově katolický kněz Peter Gombita.

Nové volby chtěl i prezident Kiska

Nové parlamentní volby, nebo rekonstrukci vlády již dříve navrhl Kiska. Fico, který je nejdéle sloužícím slovenským ministerským předsedou, původně svůj odchod odmítal, ve středu dal ale premiérské křeslo k dispozici. Podmínil to však tím, že stávající koalice jeho Směru-SD, Slovenské národní strany a Mostu-Híd zůstane u moci a že Směr-SD navrhne nového šéfa kabinetu. Pellegriniho jako kandidáta do čela vlády vybral Fico.

Kiska ještě před přijetím demise oznámil, že s Pellegriniho pověřením souhlasí, zároveň ale kritizoval Fica za kladení podmínek, které podle něj odporují ústavě.

Podle Fica se nová vláda zasadí o stabilitu země

Premiérova demise podle slovenské ústavy znamená pád celé vlády, prozatím ale stávající kabinet zůstane u moci do té doby, než prezident jmenuje novou vládu. Pellegrini již Kisku informoval, že jeho kabinet bude mít v parlamentu dostatek hlasů k získání důvěry.

Fico prohlásil, že vznik nové vlády je správným krokem ke stabilitě Slovenska a že předčasné volby by žádnou stabilitu nepřinesly. Nyní chce Fico vystupovat jako aktivní předseda strany a jako šéf Smeru-SD bude také členem koaliční rady.

Slovenský list Sme označil Ficovu rezignaci za arogantní gesto, neboť odchod premiéra v polovině jeho mandátu je vykoupen setrváním současné koalice u moci. Deník Pravda demisi hodnotí jako poslední pokus koalice vyřešit krizi bez vypsání nových voleb.

Vývoj na Slovensku bedlivě sledují nejen česká, ale i další evropská média. Německý deník Die Welt považuje demisi s podmínkami za špatný vtip. Podle britského serveru The Telegraph protivládní protesty na Slovensku připomínají sametovou revoluci z roku 1989, která ukončila éru komunismu v Československu.

Video  Několik stovek lidí demonstrovalo proti slovenské vládě. Slováci mají strach o své životy.  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...
Video  Kiska chce novou vládu nebo předčasné volby. Fico ho obvinil z tajné schůzky se Sorosem.  - tv Joj
Video se připravuje ...

LadyAnn ( 17. března 2018 00:03 )

Nikde se nedočtu, jak pokračuje vyšetřování vraždy novináře a jeho partnerky. Demonstranty taky asi nezajímá, kdo spáchal tento zločin na mladých lidech. Podezření na italskou mafii je záměrná stopa do slepé uličky. Podobnost s ukrajinským Majdanem je více než nápadná.

gaabi ( 16. března 2018 21:50 )

pepan a pepen ty si sám sebe odpovedáš z jednej IP adresy? nie je ti šoufl z tej zbytočnej tupej žlče, ktoru si tu dosť primitívne zaplavuješ celý endokriný systém? O čom to točíš? a ešte to chudáci bratia česi musia po tebe čítať. Vieš ty vôbec , čo je elementárna slušnosť? poznáš aspoň, kde Slovensko leží? Poznáš tak okrajové časti Volgogradu však? choď do ulíc Prahy, Brna a vnímaj chvíľu skutočných Čechov.Oni ťa nasmerujú správne. Ty máš mozog 8 ročného chlapčeka ,ktorého prekvapili vlastné hormóny.U nás by ťa za takúto neomalenosť aj obyčajná starenka ťažko pracujúca niekde na poli poriadne vyfliaskala .

pulsar ( 16. března 2018 21:39 )

FICO DO BASY!!!

hades ( 16. března 2018 20:06 )

Copak. Už ti ve skříni plesnivý uniforma LM?

hades ( 16. března 2018 19:58 )

Tak to je zase erupce inteligence. To ty sám? Vlastní hlavou?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa