„Jsou dny, kdy je černo a tmavo, i kdyby Slunce svítilo sebevíc. Jedním z nich je den včerejší. Ve věku čtyřiceti let nás opustil kapelník a kytarista Honza Průcha. Děkujeme za všechno a nezapomeneme," oznámili smutnou zprávu kolegové zesnulého na Facebooku.

Ti na něj vzpomněli i tím, že sdíleli videoklip písničky Lublaňská Street, k níž Průcha napsal hudbu i text. Později si připomínali chvíle prožité s ním. Truchlí samozřejmě i fanoušci recitačního a hudebního souboru.

„R.I.P. Honzo, včera jsem to statečně zapil, ale nemusels to dělat...SBK a spol. budou poloviční," napsal jeden z nich smutně. I když jeho komentář lehce napovídá, že mohlo jít o sebevraždu, oficiální příčina smrti je jiná. Kapelníka a kytaristu zabila roztroušená skleróza, s níž dlouho bojoval. Bohužel přišlo celkové selhání organismu a on svůj boj prohrál.

Sbor břežanských kastrátů (neboli SBK) působí na hudební scéně již od roku 2003 a věnuje se zhudebňování částí básnických sbírek a čerpá například z děl F. Gellnera, V. Brabence, I. M. Jirouse, V. Žižkova či A. Rimbauda. Má ale i vlastní tvorbu a vystupuje i se spřátelenou kapelou Mnichovo Smradiště. Hraje často v hospodách a kavárnách, ale i v rockových klubech, koncertních sálech či knižních veletrzích.

VIDEO: Podívejte se na záběry z posledního rozloučení s rockerem Veselým z Blue Effectu, který letos také zesnul.

Fotogalerie
19 fotografií