Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tisíce studentů vyšly ven kvůli Babišovi se Zemanem. Na obranu ústavních hodnot

Autor: ČTK, Mii, mah - 
15. března 2018
17:40

Studenti z více než 200 vysokých a středních škol po celé ČR se ve čtvrtek v poledne zapojili do výstražné stávky na obranu společenských a ústavních hodnot v České republice. Úderem dvanácté hodiny vyšli na půl hodiny ze školních budov, aby dali najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě. Protest podpořila některá divadla.

Výzvu nazvanou #Vyjdiven vyhlásili minulý týden studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU). Mezi jejich požadavky je například, aby prezident plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou.

Studenti rovněž chtějí, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.

„Prakticky denně vidíme, že si vedoucí představitelé našeho státu v čele s prezidentem dál a dál posouvají mantinely a ohýbají ústavní zvyklosti. Jako studenti s tím zásadně nesouhlasíme,“ uvedl iniciátor stávky #VyjdiVen Luboš Louženský.

Protesty na několika místech Prahy

Před budovou DAMU byla v poledne zhruba stovka lidí. Někteří měli v rukou plakáty s bývalým prezidentem Václavem Havlem, vidět byla i česká vlajka nebo parodie prezidentské standarty s nápisem „Pravda vítězí?“. 

Zhruba 150 lidí se sešlo v poledne i na Václavském náměstí pod sochou sv. Václava. Byli mezi nimi studenti, ale i zaměstnanci, kteří vyšli ven z kanceláří poblíž centra. Lidé cinkali klíči, četli citáty prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a skandováním „Není nám to jedno!“ vyjadřovai nespokojenost nad současnou politickou situací.

Před Národní technickou knihovnu v Praze 6 přišlo v poledne několik set studentů z okolních škol - Českého vysokého učení technického, Vysoké školy chemicko-technologické a Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Na zemi psali na velké papíry vzkazy pro demokracii, jako ČT nedáme, Mluvit pravdu nebo Chraňme demokracii.

Na pražském Albertově, který je s protesty studentů spjat i historicky, se sešlo několik stovek lidí. Na podpis petice se stála dlouhá fronta. Shromáždění organizovali studenti Přírodovědecké a 1. lékařské fakulty Univertity Karlovy, podpořila je i vedení fakult. Mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek ČTK řekl, že škola aktivity studentů respektuje. Pegagog z Přírodovědecké fakulty Jan Černý studentům řekl, že na rektorátu UK zasedala Rada vysokých škol, která studentské protesty drtivou většinou podpořila.

Zhruba 200 lidí se ve čtvrtek v poledne sešlo také u Gymnázia Jana Nerudy v Hellichově ulici. Přišla mezi ně i radní pro školství Irena Ropková (ČSSD), která ocenila, že se protestů neúčastní jen vysokoškoláci, ale také středoškoláci. „Vnímám jako důležité, že se studenti zajímají o dění ve společnosti a politiku,“ řekla ČTK.

Ke stávce se připojili i studenti Gymnázia Nad Štolou, ovšem většinou pouze symbolicky v lavicích. Vyučující je totiž bez omluvenky odmítli pustit z budovy ven. Před školou se tak shromáždilo jen asi 40 žáků. Hojnou účast hlásilo i Gymnázium Na Vítězné pláni v Praze 4, kde vybrali 464 podpisů.

V Brně se sešlo 1000 lidí

Na brněnském náměstí Svobody se podle ČTK shromáždilo nejméně 1000 lidí. Převažovali vysokoškoláci a středoškoláci, nechyběli však ani starší účastníci. Někteří měli transparenty namířené proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi.

Výstražnou stávku podpořily studentské komory některých akademických senátů. Například studenti Janáčkovy akademie múzických umění dostali děkanské volno.

Masarykova univerzita, největší vysoká škola v Brně, podle své mluvčí dlouhodobě podporuje a vítá občanskou angažovanost svých studentů i akademiků, účast každého z nich je věcí individuálního rozhodnutí.

Protesty v řádech stovek lidí hlásila také Olomouc. Studenti vyšli z fakultních univerzitních budov a shromáždili se na několika místech. Někteří drželi státní vlajky či transparenty. Akce byly naplánována na náměstí před pedagogickou fakultou u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, u univerzitní prodejny U-Point, na Konviktu či před fakultou tělesné kultury, lékařskou fakultou a fakultou zdravotnických věd.

„Podepište se na chodník či na tvář“

Účastníci mohli při stávce stvrdit svůj souhlas se zněním výzvy podpisem na transparent, křídou na chodník či na tvář. Také byli vyzvání, ať své fotografie či videa sdílejí na sociálních sítích s hashtagem #VyjdiVen.

Do výstražné stávky se zapojila většina vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích a dalších univerzitních městech. Protestovali  studenti z několika desítek gymnázií a dalších středních škol.

Na Masarykově náměstí v Hradci Králové se zúčastnilo několik set studentů středních a vysokých škol. Přišli je podpořit i lidé, kteří se s jejich požadavky ztotožňují. „Pro nás byl impulzem inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana, který považujeme za nepřijatelný,“ řekl ČTK jeden z organizátorů hradeckého shromáždění Lukáš Hypius.

Zhruba pětistovka vysokoškoláků ze Západočeské univerzity dnes v Plzni půl hodiny stávkovala v hlavním kampusu na Borech. Přečetli a podepisovali výzvu na podporu nezávislosti veřejnoprávních médií a proti některým krokům prezidenta Zemana a vlády v demisi. Na plochu před fakultu elektrotechnickou obkreslili křídou svoje stopy v barvách trikolóry, které symbolizovaly, že jsou připraveni vyjít do ulic kdykoliv znovu, když nebudou souhlasit s tím, co se děje.

Asi stovka studentů zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) vyšla před budovu rektorátu na náměstí T.G. Masaryka, aby dali najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě. K akci se připojily také některé střední školy ve Zlínském kraji.

Na centrálním Masarykově náměstí v Ostravě podpořily výstražnou stávku studentstva asi dvě stovky lidí. K protestu se kromě středoškolských a vysokoškolských studentů připojili i divadelníci. Někteří protestující přišli na náměstí vybaveni řehtačkami či metry s odkazem na výzvu, aby se všem měřilo stejným metrem. Někteří také přišli s hesly jako: „Zeman, Babiš, Okamura=naše noční můra“ či „ANO smrdí od hlavy“.

Asi dvě stovky lidí se v poledne zúčastnily protestního shromáždění v kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Kromě studentů UJEP se u lavičky Václava Havla sešli i někteří vyučující a obyvatelé města. Do celorepublikové akce se v Ústeckém kraji zapojily i dvě desítky středních škol. Studenti kritizovali především Zemana a Babiše.

Situaci komentoval i neúspěšný prezidentský kandidát Pavel Fischer. Upozornil na to, že ve stejnou chvíli, kdy studenti protestovali, premiér v demisi Andrej Babiš odvolal šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Stávku studentů na Twitteru podpořil i bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Babiš podle něj dal studentům odpověď tím, že se rozhodl zprostit výkonu služby šéfa GIBS Michala Murína.

corsa ( 16. března 2018 22:47 )

Takový dlouhý článek o ničem! Protesty jsou trapné, protože jsou zmanipulované....Zajímalo by mne, proč není diskuse pod Kolářovou...To taky o něčem svědčí....Že je se svým názorem mimo....Máme svobodné volby a jí se svírá žaludek? Co by tedy jako chtěla? Nejspíš totalitu, aby povinně všichni volili Drahoše! Fakt héééééérečka.......

Janjj ( 16. března 2018 20:37 )

Tisíce studentů vyšli ven, aby se provětrali, nuda ve škole nuda učitelé/profesore/ nuda. Pod vlivem opozice chtějí formovat demokracii. Učit se, učit se, učit se Komenský, to je to co máte preferovat studenti.

henes ( 16. března 2018 14:02 )

Pozor,ať ti nepraskne vocas,bl.bečku..

Dizen ( 16. března 2018 10:20 )

A milióny jich zůstaly doma !!!

aliali ( 16. března 2018 10:13 )

sany12 Na tobě je vidět, že si platbu vzdělání nikdy neřešil(a)!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa