Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tomb Raider prokletí filmových adaptací videoher nezlomil, je to opět průměr

Autor: shp - 
14. března 2018
21:40

Filmové adaptace videoher nemají valnou pověst. Přesto se takových snímků točí stále hodně, protože popularita jejich předloh je veliká. Do kin se nyní dostává již třetí filmový Tomb Raider, který diváky a hráče navnadil na serióznější a realističtější pojetí. A i když nejde rozhodně o průšvih, žádná velká sláva se nekoná. Prokletí filmových adaptací zlomeno opět nebylo.

Příběh nového Tomb Raidera volně kopíruje herní restart z roku 2013 (recenze původní PlayStation 3 verze, recenze vylepšené PlayStation 4 verze). Lara Croft ještě není světoznámou a uznávanou archeoložkou jako v předchozích hrách i filmech s Angelinou Jolie. Je to mladá žena, která sice vyniká nad vrstevníky svou inteligencí a fyzičkou, ale v terénu nemá žádné zkušenosti. To se ale brzy změní.

Lara je již sedm let zdrcená smrtí svého otce, s níž se odmítá smířit. Když se konečně rozhoupe k podepsání jeho závěti, získává hlavolam, po jehož vyřešení se dozvídá o mystickém japonském ostrově Yamatai, na němž se nachází ostatky královny Himiko. Lara neuposlechne poslední přání svého otce, nezlikviduje všechny informace o ostrově a naopak na něj vyráží zjistit, co se s tátou stalo.

Než se ale na ostrov dopraví, uplyne spousta času a divák se chvílemi i nudí. Dvouhodinová stopáž filmu nesluší, o půlhodinky kratší střih by byl svižnější. Stejně jako předloha je i film bojem o přežití. Lara dělá, co může, aby neschytala kulku, ale zranění se stejně nevyhne. Nechybí ani některé ikonické scény ze hry jako vrak letadla nebo skok z lodi.

Příběh se ale hrou jenom inspiruje, a filmaři dokonce vypustili veškeré nadpřirozeno. A to je škoda. Do Tomb Raidera prostě patří. Kamera je pěkná a efekty slušné. Pozornému oku však neunikne, kdy je dění na obrazovce vytvořeno na počítači. Hudba je hodně povedená, stojí za ní totiž legenda elektronické scény Junkie XL.

Herecké výkony jsou standardní, nikdo moc nevyčuhuje z davu. To samozřejmě neplatí o představitelce Lary Croft Alicii Vikander, která zářila v dnes již kultovním sci-fi Ex Machina. Rolí Lary opravdu žije. Její boj o život je uvěřitelný a divák jí fandí. Přes to všechno to prostě není ta samá Lara jako z videohry. I když je statečná, chová se někdy jako malé dítě.

Navíc podle nás herní Laře není moc podobná. Celkově je letošní filmový Tomb Raider normálním filmem, který se do dějin kinematografie nemá šanci výrazněji zapsat. Nejde o propadák, ale žádný zázrak také ne. Film má rozhodně serióznější pojetí než starší filmy s Angelinou. Ale že by byl lepší? To podle nás ne. Každé zpracování je úplně jiné, ale kvalita je přibližně stejná.

PREMIÉRA V ČR: 15.3.2018

Hodnocení: 50 %

Vše o hře i filmu Tomb Raider najdete na Blesk.cz zde >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi