„Softwarová aplikace plně zrcadlí funkci originálního orloje,“ řekl Blesku tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman. Nechybí tak žádné z prvků, za nimiž sem pravidelně jezdívají cestující z celého světa. Virtuální animace totiž simuluje pohyb apoštolů, tikání hodin, zvonění smrtky, a dokonce i pohyb astronomického ciferníku.

Virtuální orloj byl poprvé k vidění ve středu v 15:00, kdy předvedl své čtyřicetivteřinové představení. Velká obrazovka o rozměrech 5,56 x 3,84 metru si vyžádala zpevnění lešení, její váhu jeden tisíc kilogramů by totiž to původní neuneslo.

„Zvukový doprovod animace bude v nočních hodinách vypnutý, stejně tak bude v noci tlumen i jas obrazu,“ dodává Hofman. Obrazovka a její instalace přitom nestála město vůbec nic. Těsně před apoštolskou show se však objeví černobílá reklama společnosti BigMédia, která obrazovku poskytla.

Proč to tak trvalo?

Rozhodování, jestli použít fototapetu, nebo raději obrazovku, trvalo několik měsíců. Od 8. ledna byl orloj překrytý jen lešením. Obrazovka má na místě vydržet až do konce oprav orloje, tedy do září. Rekonstrukce Staroměstské radnice probíhá od dubna 2017. Celkově má stát 48 milionů korun. Hotovo by mělo být na den české státnosti 28. října.

Video
Video se připravuje ...

Rekonstruovaný orloj nahradila LED obrazovka. David Malík

Fotogalerie
6 fotografií