Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drahošova náhražka Hradu. Na podzim jde do senátních voleb na Praze 4

Autor: vei, CTK - 
14. března 2018
15:42

Neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš bude kandidovat na podzim do Senátu. Chce se ucházet o post jako nezávislý kandidát, i když ho zřejmě podpoří některé politické strany. Současná senátorka Eva Syková se své funkce rozhodně vzdát nehodlá. Už jednou s Drahošem ale prohrála, když usilovala o místo šéfa Akademie věd. Informaci jako první přinesl server Euro.cz.

Neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš se bude ucházet o post senátora jako nezávislý kandidát, i když se mu dostalo podpory i od některých politických stran, jako jsou TOP 09 nebo STAN. Drahoše by také mohly podpořit i ODS A KDU-ČSL, se kterými nyní jedná o podpoře.

„Příští týden oznámíme na tiskové konferenci podrobnosti. Jednání o podpoře stále probíhají,“ řekl týdeníku Euro Drahoš. Kontroverzní šéf kandidátova týmu z prezidentské kampaně Jakub Kleindienst bude s Drahošem dále spolupracovat. Podrobněji se ale vyjádřit nechtěl. Na kampani neúspěšného kandidáta na prezidenta se bude také podílet politolog Martin Mejstřík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Podpora zřejmě od TOP 09 i STAN

V případě zájmu může Jiří Drahoš počítat i v senátních volbách s podporou TOP 09 a hnutí STAN. Obě uskupení už ho hojně podporovala i v prezidentských volbách, které Drahoš nakonec s prezidentem Milošem Zemanem prohrál zhruba o 150 tisíc hlasů. 

Video  Poražený Drahoš: „Bylo to těsné, nezvítězil jsem, ale nejsem poražen.“  - Zuzana Štíchová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Podpora Jiřího Drahoše i v senátních volbách mně osobně přijde logická. Ale zatím s námi pan profesor nejednal, ani jsme to neprobírali v rámci celé strany TOP 09. Pokud se dohodneme, určitě proti panu Drahošovi nebudeme stavět žádného protikandidáta,“ řekl Blesk Zprávám v reakci na Drahošovu kandidaturu předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil

Hnutí STAN už o podpoře Drahošovi vyjednává. Čeká ale na finální stanovisko bývalého předsedy Akademie věd. 

„Pan profesor se ještě definitivně nevyjádřil za koho a s čí podporou by si přál kandidovat,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv šéf STAN Petr Gazdík.

Soupeřkou bude žena, kterou Drahoš kdysi odvolal

Současná senátorka na Praze 4 Eva Syková chce svoji funkci obhajovat i v případě Drahošovy silné konkurence. „Nevím, jestli je silným kandidátem. Já mám na Praze 4 velkou podporu, takže si myslím, že jsem také silný kandidát,“ sdělila pro týdeník Euro Syková.

Jejich boj o křeslo senátora bude zajímavější už z toho důvodu, že Drahoš a Syková se v minulosti neshodli, když ještě pracovala na Akademii věd České republiky. Drahoš coby tehdejší předseda akademie ji totiž odvolal z postu ředitelky Ústavu experimentální medicíny kvůli údajnému poškození dobrého jména akademie. Syková si měla brát peníze od pacientů, kteří absolvovali klinickou studii léčby kmenovými buňkami. Ředitelka se nakonec sama vzdala postu.

„Patřím v Česku mezi nejcitovanější vědce a mám velké renomé v zahraničí. Některé reakce proto tehdy nebyly úměrné výsledkům mé práce. Notabene se žádné mé pochybení v té kauze neprokázalo,“ komentuje Syková spor s Drahošem.

V roce 2008 svedla Syková s Drahošem boj o post šéfa Akademie věd, ve kterém prohrála.

kacer56 ( 15. března 2018 15:01 )

Já myslel,že tento Kalouskovsko-Šchwancovsko-Feriovsko-Pospíšilský kandidát se už dávno stydí někde v Jablůnkově. Asi nepochopil, že ho kavárna využila jenom do marného boje proti Zemanovi. Dneska už tato figurka, která všehny hovlovsko-klausovský darebáky nezajímá, jelikož musí myslet na těch málo korýtek, který ještě zbyly a ne se dělit s nějakým zbytečným akademikem, který podle jejich mínění všechno pos.ral.

Deneček ( 15. března 2018 05:31 )

Drahoš spoléhá na hloupé pražáky,že ho budou volit.

nofte ( 15. března 2018 01:33 )

I Senát je zkušenost

pruxer ( 14. března 2018 22:38 )

Zdá se, že prezident a jeho spojenci chtějí určovat, co je pravda a co lež a nesnesou kritický názor,” uvádí organizátoři akce důvody protestů.

Dzouhele ( 14. března 2018 21:23 )

KDE VŠUDE ZA MĚ PÍŠEŠ!!!!!! ZMETKU KLONÁTORSKEJ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa