Prekérní doprava na Žižkově pokračuje již třetím dnem. Důvodem je rekonstrukce a uzavírka Husitské ulice, důležité dopravní tepny, která navazuje na severojižní magistrálu a propojuje Žižkov s centrem. Jelikož pak plynně navazuje na Českobrodskou ulici, řidiči ji z centra také rádi využívali při výjezd na východ od Prahy.

Její uzavírka podstatně znesnadnila dopravní situaci v Praze. „Nejhorší to bývá ráno a dopoledne,” uvedl pro Blesk.cz jeden z žižkovských obyvatel Jaroslav Dufek (65). „Lidé jezdí do práce a z práce, a pak se tady štosují kolony.” Nejinak je tomu i ve středu dopoledne. Ve směru od centra je to dobré, ve směru na centrum je zpoždění do 30 minut,“ uvedla před 10:00 za dopravní podnik Hana Pohanová. Dopravní podnik zatím nemusel začít odklánět ze Seifertovy každou druhou tramvaj na linkách 5 a 9, jak to udělal v úterý dopoledne. Tramvaje číslo 5 odkláněl v pondělí.

Dolínek: Prahu dobíhá minulost

Podle náměstka primátorky a radního pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) může za současnou situaci minulost - Praha totiž dohání to, co neudělala dříve. „Dlouhá desetiletí se doslova kašlalo na údržbu a rekonstrukci komunikací. Opravy a uzavírky totiž nejsou populární, proto se jim politici vyhýbali,“ sdělil Blesk.cz. „Opravovat prostě musíme, jinak by v příštích letech Praha doopravdy zkolabovala. Uzavírky jsou nepříjemné, jinou možnost ale nemáme. Věřím, že to Pražané pochopí,“ dodal. 

Podle magistrátu se měla situace do tří dnů zlepšit. „Dopravní komplikace jsou při každé uzavírce v prvních dnech běžné, po jednom až třech dnech vždy dochází k uklidnění situace,“ uvedl jeho mluvčí Vít Hofman. Ačkoliv jsou prodlevy menší, než byly v prvních dnech uzavírky, kdy měly tramvaje zpoždění až 45 minut, o uklidnění situace zatím nemůže být řeč. Půl deváté a já jedu tramvají od Olšanského náměstí zatím k Husinecké již 15 minut,” postěžovala si na sociálních sítích paní Šárka. 

Takový byl provoz v Praze 14. 3. kolem půl jedenácté dopoledne.
Autor: Google maps

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) opět na svých stránkách informuje cestující MHD o zpoždění spojů MHD a podotýká, že tramvaje i autobusy jezdí mimo jízdní řád. Mimořádnost se týká tramvajových linek 5, 9, 15, 26, a autobusů 135, 136, 175, 207.

Dopravu přitom komplikuje právě i přítomnost autobusů, kteří Seifertovou a Táboritskou projíždějí a mají v nich zřízeny provizorní zastávky. Z toho důvodu nakonec již včera došlo k přemístění dočasné autobusové zastávky Husinecká na tramvajovou zastávku směrem do centra.

Doprava na Žižkově kvůli uzavírce Husitské ulici úplně zkolabovala.
Autor: Marta Stiegler
Kromě rekonstrukce Husitské ulice se od úterý opravují sjezdy a nájezdy v úseku Spojovací - Čuprova - Povltavská. Až do 20. března bude provoz částečně omezen uzavřením jednoho jízdního pruhu kvůli souvislé údržbě vozovky na sjízdných rampách u Balabenky. I kvůli tomu se směrem z Vysočan a Libně na Žižkov tvoří kolony aut a autobusů.

„Zpovykaní“ Pražané?

Během uplynulých dní si Pražané kvůli dopravnímu kolapsu brali na paškál primátorku Adrianu Krnáčovou, která o víkendu prohlásila, že jsou Pražané, co se týče dopravy, „zpovykaní“. Schválně, ať se Krnáčová na Žižkov nastěhuje a pak ať rozdává rozumy,“ řekla Blesk.cz například učitelka Markéta, která bydlí na Žižkově a dopravní peklo zažila na vlastní kůži. 

Její výrok se nelíbil ani premiéru Babišovi. „Paní primátorka by měla víc zvažovat, co říká. A měla by dopravní situaci v Praze začít osobně řešit,“ řekl Blesku. Krnáčová se za výrok omluvila: „Uznávám, že mé sobotní vyjádření bylo hloupé, a chtěla bych se omluvit všem, koho se jakkoliv dotklo.“ Kolony podle ní v pořádku nejsou, po konzultaci s dopravními inženýry je ale přesvědčena, že by se situace měla během následujících dní zklidňovat.

Fotogalerie
80 fotografií