Vjačeslav Lysenko (32) je obžalovaný z pokusu o vraždu na parkovišti v pražském Střížkově u ulice Zásadská. Lysenko tehdy čekal na kamaráda v autě, které zřejmě nevědomky svým vozem zablokoval čtyřiadvacetiletý řidič. Muži se začali hádat a slovní rozepře následně přerostla ve fyzickou potyčku, při které Lysenko vytáhl nůž a řidiče dvakrát bodl. Ten podle obžaloby přežil jen díky tomu, že útočník nožem těsně minul srdeční tepnu napadeného.

Obžalovanému hrozilo za pokus o vraždu deset až 18 let vězení, městský soud však využil možnost mimořádného snížení spodní hranice sazby. Přihlédl ke způsobu útoku, k jeho okolnostem a také k tomu, že Lysenko dosud nebyl v Česku ani na Ukrajině trestán.

Nezbytná sebeobrana s nožem v ruce

Lysenko se hájil tím, že do rvačky se zapojil řidičův známý a že pobodání bylo obranou, protože muži ho údajně kopali a bili po celém těle a skákali po něm. Už dříve městský soud v Praze Lysenkovi za jeho počínání uložil nepravomocný trest 8 let odnětí svobody. Vrchní soud v Praze může tento verdikt změnit.