Dílo italského operního skladatele Giovanni Battisty Pergolesiho se vyznačuje kulantním propojením chorálů a instrumentů. Pražané se s ním mohou „seznámit” v zámeckém areálu Ctěnice v neděli 18. března v 16 hodin v sálu kočárovny, kdy jej předvede soubor studentů Gymnázia a hudební školy hl. m. Prahy Lux Iuvenes Praga.

Vstupenky bude možné zakoupit na pokladně ctěnického zámku (Bohdanečská 259/1) na okraji pražské Vinoře. Základní vstupné činí 100,- Kč, snížené pro studenty a seniory 50,- Kč. Výhodou pro návštěvníky je to, že vstupné na koncert platí v neděli rovněž do všech expozic zámeckého areálu, který spravuje Muzeum hl. m . Prahy.

Labutí píseň mladého génia

Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) se narodil v italském městečku Iesi. Od mládí inklinoval k hudbě a velice záhy se vypracoval v jednoho z nejuznávanějších italských skladatelů. Inspiroval například i Johanna Sebastiana Bacha. Své skladby psal na objednávku předních italských aristokratů.

Jeho uměleckému géniu však nebyl souzen dlouhý život. V pouhých 26 letech podlehl tuberkulóze, která se tehdy velice obtížně léčila. Před svou smrti stihl zkomponovat patrně své vrcholové dílo Stabat Mater, které dokonce nechal ve filmu Amadeus z roku 1984 zaznít i Miloš Forman. Právě toto dílo zazní i na ctěnickém zámku.