Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Elektronika zdraží o tisíce, ovoce bude málo.“ Ekonom popsal dopady Czexitu

Video se připravuje ...
Autor: ula, bud - 
14. března 2018
05:35

Zdražování zboží i potravin, propouštění nebo snižování platů i nedostatek tropického ovoce. I to by mohla být brzká realita, která by následovala po vystoupení Česka z Evropské unie. Přestože část Čechů vnímá Unii negativně a jako byrokratický kolos, je potřeba si uvědomit, že nám otevírá trh a mnoho věcí usnadňuje. V rozhovoru pro Blesk Zprávy to řekl ekonom Martin Mašát.

Přestože mnozí Češi na byrokratický Brusel nadávají, neuvědomují si, nakolik je Česko na EU závislé. „Naše republika vyváží 80 procent exportu do EU a najednou by byly uzavřené hranice. Výstup znamená, že se uzavíráte vůči světu. Jenže ten vás vlastně tolik nepotřebuje, ale my jako otevřená ekonomika ho potřebujeme,“ uvedl ve studiu Blesku Martin Mašát, ekonom ze společnosti Partners.

Podle něj bychom se rychle vrátili do doby před 20 lety, tedy doby celních prohlídek a čekání na hranicích. „Česko by přišlo o výhody bezcelních zón, muselo by všechno domluvit znova. A protože jsme malá země se slabou vyjednávací schopností, tak by naběhla různá cla, firmy by hůře vyvážely do EU. Nastalo by propouštění, následně pokles platu a růst cen,“ nastínil Mašát.

„Fronta na banány“

Na trhu by rychle rostly ceny všeho, co se musí dovážet. „Nebyla ani poptávka po české koruně, ta by oslabila a v Česku by zdražilo zboží ze zahraničí. A to ještě neberu v potaz zmíněná cla nebo další překážky dovozu. Což je takřka veškeré zboží, veškerá elektronika. Najednou by mobil nestál 5 nebo 6 tisíc, ale 10 tisíc,“ řekl ekonom v rozhovoru. Dodal, že by podražilo i cestování do zahraničí.

S nadsázkou se podle Mašáka dá říct, že by se dokonce mohly vrátit fronty na banány. „Mohlo by se stát, že bude méně exotického ovoce. A pokud nebude méně, tak si ho výrazně zaplatíme,“ uvedl Mašát s tím, že podražit by mohly i léky.

Pokud se k tomu připočte pokles platů kvůli tomu, že české firmy by hůře vyvážely své výrobky, situace by negativně dopadla na většinu domácností.

Evropská unie - aktuální zpravodajství z Bruselu najdete na Blesk.cz zde >>>

VIDEO: Proč by se najednou zdražovalo? Podívejte se na rozhovor:

iFender ( 5. listopadu 2018 08:13 )

Radsi budu jist cervenou repu,redkev,kysane zeli,cesky cesnek,cibuli a ceske jablka ,hrusky etc. a zaplatim vice za elektroniku,nez abych sem zval ty barbary s jejich nabozenstvim a jejich nasilnickou naturou.Obcane tohoto statu,nebojte se a nenechte se znovu zastrasit jako to delal nemec a potom i rus.Hlavne zustat v Nato a bude nam dobre. Zapadni evropa si zadelala diky nekontolovatelnemu pristehovalectvi na obrovske problemy.Problemy jsou jiz dnes a pristi generace budou proklinat politiku Merklove.Stop EU diktature!!!

Nezadat ( 21. března 2018 09:52 )

Debil!Naopak by se zlevnilo a bylo by zboží kvalitnější.Měli by strach,že budeme nakupovat jinde než v EU.Jediný problém by nyli zablokované účty zahraničních bank a proto jen idioti nemají peníze v ryze českých bankách,ale v zahraničních.

kacer56 ( 19. března 2018 16:38 )

Co to je ten Martin Mašát. To je zase nějakej topinkovskej klon na vypouštění srač.ek.

berlin71 ( 14. března 2018 16:44 )

Vy chcete odejit z EU ? Nenechte se vysmat . Kdo vas cechy potrebuje v EU?? To vy jste se tam cpaly a museli nejprve splnit pozadavky EU nez jste se stali clenem . Uvedomte si ze pro EU nemate cenu . Tak drzte HUBU A KROK!!!!!Budte radi vy zebraci ze nemusite utirat Za:::d::e.k RUSAKUM !!!!!

Helena Mahdkov ( 14. března 2018 15:41 )

 Margaret Tatcher, neboli "železná lady", to byla nějaká politička a EU už tenkrát viděla jako utopický projekt, pomník marnivosti intelektuálů a programem, jehož nevyhnutelným údělem je krach...já věřím, že se její slova naplní...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa