Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman dál prahne po setkání s Trumpem. Víme, kdy vyrazí na Slovensko. A co Rusko a Čína?

Autor: Jakub Veinlich - 
14. března 2018
06:30

Hned po svém druhém zvolení prezident Miloš Zeman slíbil, že dodrží tradici a svou první zahraniční cestu podnikne opět na Slovensko. Blesk Zprávy už ví i termín. V rozhovoru ho prozradil ředitel zahraničního protokolu prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák. Hrad i nadále usiluje o o setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Jindrák ale přiznal, že v letošním plánu cesta do USA chybí. Podobně v kalendáři nejsou ani cesty na větší vzdálenost. Že by spolupracovníci Zemana šetřili?  

„Pan prezident určitě první zahraniční cestu podnikne na Slovensko. Koneckonců si to slíbili i při poslední návštěvě u pana prezidenta Kisky,“ řekl Blesk Zprávám těsně před inaugurací Miloše Zemana šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš. Termín cesty ale tou dobou ještě neznal a na první tiskové konferenci v novém funkčním období se o ní nezmínil ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Blesk Zprávy se proto obrátily na ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka, který má prezidentskou zahraniční politiku i zahraniční cesty na starosti.

Potká se Miloš Zeman s prezidentem Andrejem Kiskou v dohledné době a to i s ohledem na politickou situaci u našich sousedů?

Ano, cesta se uskuteční. Už jsme doladili i termín se slovenskou stranou a ta cesta by měla být v termínu 4. až 6. dubna. To, co se děje na Slovensku, považujeme za vnitropolitickou situaci Slovenské republiky, která nemá vůbec žádný vliv na česko-slovenské vztahy. Je to standardní vývoj, který spěje k nějakému řešení, doufejme co nejrychleji, a navíc cesta nás čeká až za tři týdny, takže doufáme, že se ta situace pomalu uklidní.

Jaký program Miloše Zemana na Slovensku čeká?

Program zatím ještě nemáme domluvený, chystá se. Ale co mohu prozradit už teď, to byla dohoda obou prezidentů z Bratislavy, když tam byl pan prezident Zeman v prosinci, že se tentokrát oba státníci potkají v Tatrách, nikoli v Bratislavě.

A už pro českého prezidenta chystáte i nějaké další zahraniční cesty, nebo je zatím v plánu jen Slovensko?

Plánujeme samozřejmě nejdříve navštívit naše sousedy a zvažujeme i to, že by pan prezident letos navštívil Izrael. Samozřejmě jsou v tom ještě nějaké další cesty – jako jsou velké summity, které proběhnou – jako například summit NATO (termín setkání je 11. a 12. července v Bruselu – poznámka redakce), Valné shromáždění OSN (zřejmě v září – pozn. redakce), ale tam zatím ještě nepadlo rozhodnutí a ještě se o tom budeme bavit i s vládou.

Usilujete i dál o schůzku Miloše Zemana s Donaldem Trumpem v Bílém domě?

Usilujeme…to je otázka – víte sám, že k těmto stykům na úrovni prezidentů nedošlo už zhruba 15 let, což nepovažuji z mého pohledu samozřejmě za optimální situaci, takže návštěva Spojených států... neříkám, že je to priorita číslo jedna, ale samozřejmě z hlediska toho dlouhodobějšího plánování máme o ni zájem. V letošním plánu cest ale zatím návštěvu USA nemáme.

Jinými slovy český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček má i nadále za úkol domluvit setkání obou prezidentů, což se zatím dojednat nedaří…

Ano, má vést dialog, protože máme zájem o co nejlepší vztahy a k tomu samozřejmě patří i setkávání nejvyšších ústavních činitelů na úrovni prezidentů a předsedů vlád i předsedů parlamentů – ať už jde o vztahy česko-americké, česko-francouzské, nebo například česko-německé.

Jak často bude Miloš Zeman v tom druhém volebním období cestovat? Budete ty cesty oproti předešlým pěti rokům nějak redukovat?

To teď nejsem schopen říct – v současné době děláme plán do konce letošního roku a uvidíme, co bude v roce 2019. Aktuálně jsou tedy v plánu návštěvy sousedů, výjezdy do krajů. Je to vše i v souladu se zahraniční politikou, které se pan prezident chce věnovat – to znamená Evropská unie, Visegrádská skupina (v říjnu by měl být summit V4 v Bratislavě – poznámka redakce). Letošek už tedy máme víceméně naplánovaný, i když u některých těch cest nemáme ještě naplánovaná konkrétní data.

Takže když jste zmiňoval například Izrael, počítáte s cestou ještě letos?

Budeme se o to snažit, ještě uvidíme, jaká tam bude situace, ale rádi bychom. Když se to uskuteční příští rok, nic se neděje, protože na letošní rok je plánované společné zasedání české a izraelské vlády (podle mluvčí vlády zatím není termín stanovený – poznámka redakce), takže si myslím, že i tímto setkáním bude dynamika ve vzájemných vztazích zachována. Uvidíme, jak se to vyjednávání bude vyvíjet, ale nebránil bych se, kdyby to vyšlo letos.

Plánujete na tyto cesty brát opět české podnikatele, aby mohli získávat eventuelně přístup k novým kontraktům?

Určitě to bude rozhodování cesta od cesty. Ale samozřejmě ekonomická diplomacie patří k jedné z priorit Miloše Zemana, takže předpokládám, že na cesty typu Izrael a možná i k některým sousedům vezmeme podnikatelskou delegaci. Rozhodně to ale nebude například na Slovensko, protože tato cesta má úplně jiný charakter.

Video  Zemanovo inaugurační utrpení: Vezli ho 234 metrů, stěhovali plošinou  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Mluvil jste především o cestách po Evropě. Budete chtít zopakovat i tolik diskutované návštěvy Ruska či Číny?

K tomu Vám zatím nemůžu nic říct, zatím o tom v rámci úřadu jen diskutujeme.

Diskutujete o čem? Zda ty cesty podniknout?

Ještě jsme o tom nemluvili ani s panem prezidentem, není to v programu, takže o tom nemůžu zatím ani nic říct.

Video  Prezidenti Číny a Ruska čekali, až přijede Zeman. Kvůli bolesti nohou ho dopravili na vozíku  - CCTV, Blesk.cz
Video se připravuje ...

novapa ( 14. března 2018 12:55 )

pojede tak do Znojma, dálkové lety by neměl riskovat když ho vyčerpala i cesta přes nádvoří,

pomoooc-hori ( 14. března 2018 09:03 )

Přesně! Kašpar dřepí na Blesku 24hodin denně, 7dní v týdnu. Má houno co na práci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa