Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Erdogan bude ještě silnější. Do karet mu hraje změna volebního zákona, kterou Turci schválili

Autor: ČTK, Mii - 
13. března 2018
13:05

Po loňském referendu, ve kterém turecký prezident Recep Tayyip Erdogan posílil pravomoci, se chystá změna, díky které posílí pravomoci ještě víc. Turecký parlament v úterý schválil kontroverzní novelu volebního zákona, umožňující vytvářet předvolební koalice. Opozice změnu kritizuje.

Změnu zákona schválili po celonočním zasedání poslanci vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), které Erdogan předsedá, a opoziční nacionalistické Strany národní akce (MHP), která s AKP již delší dobu spolupracuje.

Klíčovou změnou je možnost vytvářet předvolební koalice, kterou dosud zákon neumožňoval. Pomocí nich bude možné obejít vysokou hranici pro vstup strany do parlamentu, která v Turecku činí deset procent hlasů.

Každé straně zapojené do volební koalice bude pro zisk mandátu napříště stačit pouze 0,5 procenta hlasů; desetiprocentní práh bude muset překročit koalice jako celek. Pokud strana do voleb půjde samostatně, bude muset nadále získat přes deset procent hlasů.

Varování před volebními podvody

AKP již před časem oznámila, že před parlamentními volbami plánovanými na příští rok uzavře koalici s MHP. Menší nacionalistické straně, které hrozilo, že desetiprocentní hranici sama nepřekoná, tak zajistí vstup do parlamentu.

Volební komise bude na základě změny zákona moci slučovat volební obvody nebo přesouvat volební urny. Volební lístky vhazované do uren také nebudou muset nutně nést razítko příslušné volební komise. Podle opozice to otevírá cestu k volebním podvodům. Do volebních místností budou moci rovněž vstupovat vojáci. To podle opozice povede k zastrašování voličů.

Erdogan se připravuje na další volby

Parlamentní volby se budou konat v listopadu příštího roku spolu s volbami prezidentskými. Uzavře se tím postupná změna tureckého parlamentního systému na systém prezidentský, kterou schválili Turci v loňském dubnovém referendu. Prezident Recep Tayyip Erdogan se chce znovu nechat zvolit do čela státu. Premiérská funkce v Turecku volbami zanikne.

Podle levicové opoziční Lidové republikánské strany (CHP) a prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) chce Erdogan změnou zákona předejít oslabení své strany a zajistit si podporu nacionalistů z MHP pro prezidentskou volbu.

Zobrazit celou diskusi