Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Postoj ODS je jasný, tvrdí Fiala před schůzkou s Babišem. Ten znovu povečeří se Zemanem

Autor: ČTK, simao - 
13. března 2018
11:53

Předseda ODS Petr Fiala dostal od premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) pozvánku k jednání o vládní spolupráci. V reakci na to uvedl, že je připraven Babiše vyslechnout, jeho vyjednávání však považuje za nesrozumitelné a nejasné. Na rozdíl od postojů občanských demokratů. O tom, jak se posunula jednání o vládě, budou příští týden debatovat znovu i Babiš a prezident Miloše Zeman - opět v Lánech u večeře.

Petr Fiala (ODS) se na schůzku s Andrejem Babišem (ANO) chystá už ve čtvrtek. ODS opakovaně uvádí, že nechce vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem, čímž poukazuje na Babišovo obvinění v dotační kauze farma Čapí hnízdo. Podle Babiše ale od ODS zaznívají nejednotné názory, chce proto od Fialy znovu slyšet oficiální stanovisko strany.

„Poslechnu si Andreje Babiše, postoj ODS je jasný a srozumitelný. Vyjednávání pana premiéra v demisi naopak vůbec jasné a srozumitelné není,“ řekl Fiala k plánované čtvrteční schůzce.

Babiš: Z jejich strany nebyla nikdy vůle

Babiš v neděli řekl, že uvažuje o návrhu na spolupráci s ODS, což pobouřilo předsedu ČSSD Jana Hamáčka, který pohrozil ukončením jednání s ANO. Fiala si nedělní výrok Babiše vysvětluje pouze jako nátlak na jiné možné koaliční partnery a skrývání těch skutečných - komunistů a SPD Tomia Okamury.

V pondělí večer Babiš záměr projednal s vedením svého hnutí. Dnes novinářům v Liberci řekl, že si nemyslí, že by ODS chtěla skutečně vyjednávat o vstupu do vlády. Ve čtvrtek si to ale hodlá při jednání s Fialou definitivně ujasnit. „Myslím, že vůle z jejich strany nebyla nikdy a je to jen takové téma, která se drží v mediálním prostoru,“ uvedl premiér.

ANO by mohlo mít ve Sněmovně s ODS většinu 103 hlasů. Proti vládní spolupráci podle občanských demokratů hovoří nejen stíhání případného premiéra, ale i dosavadní postoj ANO k návrhům ODS ve Sněmovně.

Zatímco návrhy komunistů a SPD s podporou hnutí ANO postupují v legislativním procesu, poslanecké návrhy ODS menšinová vláda nepodporuje. Usnesení, podle kterého ODS nepodpoří menšinovou vládu hnutí ANO, širší vedení občanských demokratů přijalo už v první polovině prosince.

Babiš opět povečeří se Zemanem

Andrej Babiš přitom příští týden znovu zamíří i do Lán, aby povečeřel s Milošem Zemanem. Prezident dle svého mluvčího prý ale nestaví Babiše před žádný šibeniční termín, premiér má dostatek času do léta.

Zeman po Babišovi nicméně požaduje, aby intenzivně vyjednával, podotkl Ovčáček. Babiš minulý týden řekl, že se jednání o vládě bude snažit urychlit. Reagoval tak na Zemanovo prohlášení, že je z pomalého posunu vyjednávání nepatrně nervózní.

Podle Babiše to možná pramení z toho, že Zeman nemá všechny informace, protože ANO nehlásí všechny termíny jednání expertních týmů médiím. Ovčáček dnes uvedl, že Babiš požádal o uskutečnění jedné ze schůzek, které by se měly podle jejich předchozí dohody konat jednou za měsíc. „Předpokládám, že se uskuteční v příštím týdnu formou přátelské večeře,“ uvedl mluvčí.

Babiš tento týden chystá další kolo jednání o druhém kabinetu. První menšinová vláda ANO, kterou sestavil, nezískala v lednu důvěru Sněmovny. Babiš bude ve čtvrtek jednat s KSČM, hnutím Svoboda a přímá demokracie a sociálními demokraty. Ve čtvrtek se pak sejdou s Fialou.

marmat ( 13. března 2018 18:07 )

Tak jsme měli a máme 2 roky horem/dolem "trestuhodné" Čapí hnízdo a JAK ASI trestuhodné bude pro šéfa GIBSu naprosto neodiskutovatelné zneužití stejných 50 miliónů mimořádně nestydatě na prémie....JE TICHO

marmat ( 13. března 2018 18:02 )

Cokoliv by na něj ještě rádi přihodili ....ale on maká a JEHO tempo jim byl čert dlužen!? Měli to s námi tak jednoduché-díky naší apatii.

marmat ( 13. března 2018 17:58 )

cezar8: a co když se k základu a požitkům přidá ještě účast v jakémkoliv výboru...To je naprosto "výborné"

marmat ( 13. března 2018 17:53 )

cezar8: musíme říct, že je to "jiný" Babiš... Osvojil si klid a nadhled a pohodu má už opravdu pod kůži. Důležitým prvkem v jeho týmu poradců je Cyril Svoboda, u kterého je klid a úsměv na prvním místě - je silně věřící...

cezar8 ( 13. března 2018 17:04 )

Političtí machři, jako je Fiala, Stanjura, Udženia a jiní nemají v plánu nic jiného než se udržet za každou cenu v té velmi výnosné profesi. Byt politikem je "zlaty důl" a proto se této profese drží jako klíště. Většina z nich jsou jedinci bez páteře.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa