„Penězi z obce se podle potřeb rodiny bude financovat nezbytně nutná oprava rodinného domu,“ uvedl starosta obce Zdeněk Koukal. Podle něj má rodina dalších 25 000 korun zajištěno od charity, k tomu oblečení a hygienické potřeby. „Rodina má také nárok na státní mimořádnou okamžitou pomoc, kde lze získat dalších až 51 000 Kč, dalších 15 000 Kč na pohřebné,“ doplnil starosta.

Obec také po dohodě s krajem nechá pro rodinu založit sbírkový účet, funkční by měl být za dva až tři dny. Dům je poničený, pozůstalí zatím mohou využít náhradního ubytování ve vedlejší obci.

U požáru hasiči zasahovali přibližně od 4 hodin ráno, plameny zlikvidovali po více než dvou hodinách. Požár kompletně zničil jednu místnost, ve které byly děti. Kouř a sálavé teplo poškodily další místnosti včetně chodby.

Video
Video se připravuje ...

V tomto domě zemřely dnes ráno tři děti (†1, †4, †9) Nepřežily požár. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Dospělí s výjimkou invalidní nejstarší obyvatelky domu byli při příjezdu hasičů venku. Hasiči pak vynesli ze zakouřeného objektu děti a seniorku. Dvě z dětí se záchranáři ještě pokoušeli resuscitovat, ale bez úspěchu.

 

Příčinu požáru vyšetřovatelé zatím neurčili. Na místě byl i specialista na elektroinstalaci, který místo ohledal a zajistil stopy. Dům nebyl připojený na plyn, spekuluje se, že příčinou požáru mohl být přímotop.

„Nyní vše prověřujeme, čekáme na výsledky expertiz, znalci budou zkoumat zajištěné stopy. Závěr bude výhledově v týdnech, možná v měsících,“ řekla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Známa zatím není ani výše škody, kterou požár napáchal.

Matka s třemi malými dětmi, babička dětí s přítelem a prababička měla domek pronajatý, pocházela odjinud. V obci žila asi dva roky.