Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ficovi dal nejmenší partner nůž na krk: Chtějí předčasné volby, jinak mizí z koalice

Autor: ČTK - 
12. března 2018
22:47

Nejmenší slovenská vládní strana Most-Híd žádá v reakci na politickou krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky vypsání předčasných voleb. V případě, že koaliční strany k dohodě o nových volbách nedospějí, Most-Híd vystoupí z koalice premiéra Roberta Fica. Novinářům to po dnešním jednání širšího vedení strany Most-Híd řekl její předseda Béla Bugár. Dodal, že Fico, který je předsedou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, konání předčasných voleb při jednáních odmítl.

„Republiková rada Mostu-Híd pověřuje vedení strany jednat s koaličními partnery o možnostech předčasných parlamentních voleb. Pokud tato jednání budou neúspěšná, strana Most-Híd vystoupí z vládní koalice," řekl Bugár po zhruba osmihodinovém jednání širšího vedení své strany.

V případě odchodu Mostu-Híd z koalice by Ficova vláda ztratila ve sněmovně většinu.

Třetí koaliční strana Slovenská národní strana se dříve během dne vyslovila pro uspořádání předčasných voleb, pokud vláda přijde o většinu ve sněmovně.

Předčasné volby nebo zásadní rekonstrukci vlády jako řešení stávající krize důvěry lidí ve stát po vraždě novináře a jeho partnerky navrhl před více než týdnem prezident Andrej Kiska.

Vše o vraždě novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi