Zásadní rekonstrukce důležitých dopravních tahů v Praze je noční můrou menších obchodníků, kteří si v těchto lokalitách vydělávají na živobytí. Je sice podle nich pochopitelné, že silnice se musejí opravovat, podnikatelům se ale nelíbí způsob, s jakým město k těmto zásahům přistupuje.

Jeden z podnikatelů v Zenklově ulici redakci Blesk.cz upozornil na to, že v podobných potížích se ocitli také obchodníci v Nuselské ulici na území Prahy 4. Tady probíhá rekonstrukce přerušovaně už několik let, došlo tu například k opravě tramvajové trati nebo se daly do pořádku poduliční sítě.

Stížnosti byly

„Zaznamenali jsme několik stížností, ale to je vzhledem k rozsahu rekonstrukce s více investory pochopitelné. Šlo o zásadní rekonstrukce všech podzemních sítí, dále opravu tramvajové tratě v délce přes 2,5 kilometru a nakonec nové povrchy vozovky a chodníků. Praha 4 není ani vlastník ani správce komunikace v Nuselské ulici, proto mohla pouze požádat o urychlení a koordinaci jednotlivých staveb, což starosta Petr Štěpánek (SZ) v loňském roce několikrát učinil,“ uvedl k situaci tiskový mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Nuselskou ulicí se dnes stačí projít, aby bylo jasně vidět, že někteří obchodníci dlouhodobé zatížení této lokality rekonstrukcí vzdali. Není obtížné nalézt tu prázdné výlohy opuštěných obchodů, do kterých se navíc nikdo příliš nehrne: oprava této významné ulice Prahy 4 totiž bude co nevidět pokračovat, dělníci se sem podle Barbory Liškové z Technické správy komunikací (TSK) vrátí v pondělí 2. dubna.

Co se tu udělá?

„Nyní budou postupně probíhat opravy povrchů v úseku Vladimírova až po most přes Botič. Tento most prošel kompletní přestavbou v roce 2016. Realizace stavby je ovlivněna koordinací se stavbami dalších investorů. Součástí projektu je celková rekonstrukce komunikace, odvodnění, přeložky sítí, světelného signalizačního zařízení Mendíků, úprava zeleně či úpravy mobiliáře,“ vyjmenovala změny v Nuselské ulici Barbora Lišková. U předpokládaného ukončení rekonstrukce web TSK uvádí termín „2018 – 2019“.

Pražský magistrát se podle slov tiskového mluvčího Víta Hofmana snaží při obdobných velkých rekonstrukcích vycházet podnikatelům zásadně vstříc, ke konkrétním jednáním v souvislosti s obchodníky z Nuselské ulice se blíže nevyjádřil.

„Každá rekonstrukce komunikace znamená omezení nejen pro dopravu, ale také pro místní obyvatele a podnikatele. Vždy se snažíme, aby byl negativní dopad co nejmenší a pokud je to jen trochu možné, vycházíme podnikatelům vstříc - například možností vjezdu do rekonstruované ulice,“ uvedl Vít Hofman.

Fotogalerie
18 fotografií