Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Stav pleti může odhalit řídké kosti nebo rakovinu!

13. března 2018 | 06:00

Možná to ani netušíte, ale pleť o našem zdraví prozradí opravdu hodně. Pokud jste vyzkoušela všechny druhy kosmetiky, ale vaše pleť vypadá stále bez života a objevují se na ní akné, vrásky nebo skvrny, možná se za tím skrývají zdravotní problémy. 

Podle odborníků kůži pomůžeme hlavně tím, že do těla dostaneme potřebné živiny. Musíme se též kontrolovat v zrcadle, zda se na ní neobjevují nějaké skvrny. Jak mít stále jemnou, hladkou a hlavně zdravou pokožku?

Hodně vrásčitá pleť

Pokud se vám na těle i na obličeji objevuje až neobvykle mnoho vrásek, může to být příznak takzvané nízké hustoty kostí. Odborníci totiž podotýkají, že kůže a kosti jsou vyrobeny ze stejného typu kolagenu. Další studie z Nizozemska zase uvádí, že ženy s křečovými žílami mají vyšší krevní tlak. Vrásky mohou totiž signalizovat, že naše tělo nevytváří dostatek bílkovinného elastinu, který pomáhá udržovat pokožku a krevní cévy pružné.

Hnědé vřídky na pleti

Pokud na své kůži pozorujete hnědé nepravidelné vřídky, měli byste zpozornět. Může jít o melanom, proto byste takové změny rozhodně měli ukázat svému lékaři. Zdaleka ne všechny změny na kůži jsou nebezpečné, ale jako laik nemáte šanci to rozlišit. Takže na nic nečekejte a honem k dermatologovi.

Skvrny na kůži

Pokud vám vadí různé skvrny a pihy na kůži, můžete se jich dokonce i zbavit. Existují různé látky a medikamenty, které dokážou pleť vyčistit. Pozor, nikdy ale nedejte na reklamy a zázračné „lektvary“ z internetu. Vždy si raději zajděte za dermatologem a nechte si poradit, co s danými skvrnami dělat. Bez odborné pomoci byste si totiž naopak mohli hodně ublížit. Mezi nejúčinnější metody obecně patří lasery.

Akné se může s věkem zhoršovat

Myslela jste si, že s pubertou akné zmizí? Po vstupu do perimenopauzy, ke kterému může dojít už po třicátých narozeninách, totiž klesá hladina estrogenu. Tato nerovnováha „přeplňuje“ mazové žlázy. Znovu je nejlepší zajít za dermatologem, který vám poradí, jak se nepříjemných skvrn na obličeji zbavit.

Co dalšího byste měli o své kůži vědět, se dočtete na stránkách Mojezdravi.cz


Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...