Zeleninu a bylinky pěstujeme v unikátních obřích betonových květnících s keramickou mozaikou od Františka Pavlase. Dříve stávaly například na náměstí Republiky či u výstaviště a nám se jich několik podařilo zachránit před odvozem na skládku,“ řekla Sylvie Hašlová ze spolku Pěstuj prostor.  

Pro zájemce je ještě k dispozici několik volných záhonů. Nejmenší plocha, kterou si mohou pronajmout, je asi jeden metr čtvereční, tedy čtvrtina květníku. „Cena na sezonu je 700 korun, pokud budou mít lidé zájem o větší plochu, je to méně. Za polovinu květníku zaplatí 1100 korun,“ popsala Hašlová.

V ceně je, kromě semínek a sazenic, jejichž výběr je na každém zahradníkovi, zemina, kompletní zázemí, nářadí a voda na zalévání. Ta je dešťová, zachytávaná do sběrné nádrže.

 „Sklizeň obohatí také mnoho druhů bylinek ze společného záhonu. Prostory zahrady mohou zahradníci využít také k posezení s přáteli či grilování,“ dodala Hašlová.

Pro zahradnické nadšence tady funguje Zahradnický klub, tedy pravidelná setkání s odbornicí na přírodní zahradničení Alenou Lehmannovou. „Poradí, co zrovna sázet, jak o zahradu pečovat, a zároveň zodpoví dotazy pěstitelů,“ doplnila Hašlová s tím, že první setkání se uskuteční v úterý 13. března od 17 do 18 hod, od dubna budou pokračovat každé sudé úterý ve stejný čas. Vstupné je 50 korun.

VIDEO: Květníky k pronájmu v plzeňském DEPO2015.

Fotogalerie
7 fotografií