Nemocných za minulý týden opět mírně přibylo, hlášených akutních infekcí dýchacích cest bylo hlášeno těsně pod 1500 na 100 000 obyvatel, což je oproti minulému týdnu asi o 50 víc. Hygienická stanice Hlavního města Prahy to uvedla na webu. „K výraznému vzestupu by však nadále již dojít nemělo, lze předpokládat, že v dalších týdnech dojde k postupnému, ale pozvolnému snižování nemocnosti akutních respiračních infekcí,“ napsali hygienici.

Nejvyšší nemocnost byla v Praze na začátku února, kdy lékaři nahlásili 1770 případů na 100 000 obyvatel, potom počet nemocných klesal, také díky jarním prázdninách v pražských městských částech.

Od běžné virózy či nachlazení se chřipka liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. S vážným průběhem nemoci skončilo v Praze v nemocnici na odděleních intenzivní péče 50 lidí. Většinou jde podle odborníků o lidi starší 60 let s dalšími přidruženými nemocemi, jako jsou diabetes, onemocnění srdce nebo obezita.

Počet nemocných mírně rostl i v ČR

V celém Česku počet nemocných v devátém kalendářním týdnu rostl jen mírně, bylo jich asi 1923 na 100 000 obyvatel. Loni byla v únoru epidemie chřipky už na ústupu, letos začala až na začátku února. Obvykle trvá čtyři až osm týdnů. Loni v nemocnicích skončilo přes 300 lidí a 108 jich zemřelo.

Návštěvy pacientů omezila už na začátku února většina pražských nemocnic. Úplný zákaz mají Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku. V Thomayerově nemocnici v Krči lidé nesmějí za pacienty na infekčním oddělení, oddělení geriatrie a následné péče. V Motole zákaz platí pro pneumologickou kliniku a léčebnu dlouhodobě nemocných.