Vůně vám pomohou zhubnout! Jak je využít, aby kila mizela?

  • Vůně vám pomohou zhubnout! Jak je využít, aby kila mizela?
    13. března  2018 
     06:00

    Vůně mají skoro až zázračný vliv na naše psychické i fyzické zdraví. Prokazatelně mohou pomoci proti bolesti hlavy, zabírají i na bolavé břicho a žaludek. Velký vliv mají také na náš nervový systém a na naši náladu. Některé vůně dokážou dokonce ovlivnit hladinu cukru v těle nebo i spalování tuků. Nejsou to žádné čáry máry! Tyto vůně vám pomohou zhubnout! Jak je využít ve svůj prospěch? 

  • Máta, když se nevyspíte

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Poctivý spánek je základ dobré a zdravé diety. Možná jste si všimli sami, že čím méně spíte, tím více a nezdravěji jíte. Vůně máty tomu může zabránit!

    Spánek snižuje produkci několika hormonů, které stimulují chuť k jídlu, potvrdila to i studie z Kolumbijské univerzity, kterou vedla Marie Pierre St. Onge. Tělo se jednoduše snaží najít potřebnou energii, kterou nezískalo během spánku, v jídle.

    „Velké množství našich chutí a stravovacích návyků je zakořeněno v únavě těla, neodpočatosti nebo ve stresu,“ doplňuje zdravotní poradkyně doktorka Taz Bhatia.

    Studie alternativní medicíny dokázala, že chladivá a osvěžující vůně máty pomáhá proti únavě a psychickému vyčerpání. Což má také vliv na vůli odmítnout nezdravé jídlo a zvolit raději salát. Mátové svíčky, olejíčky nebo parfémy skutečně zabrání fantazii chuťových buněk, a vy tak budete mít možnost svobodně zvolit dietní pochoutku.

  • Grapefruit

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Možná jste už slyšeli, jak efektivně dokáže jeden grapefruit k snídani zrychlit váš metabolismus. Vědci totiž zjistili, že grapefruit má vliv na spalování tuků, aniž byste museli změnit své obvyklé stravovací návyky.

    Ve skutečnosti to prý dokáže i jen vůně grapefruitu. Nedávná studie zjistila, že vdechování grapefruitového esenciálního oleje vyvolalo rozpad tukové tkáně u potkanů. Došlo k tomu stimulací jejich nervového systému. Stejný vliv by proto podle výzkumníků mohla mít vůně i na člověka.

    Odborníci tyto esence ještě zkoumají a snaží se přijít na další benefity, které by lidstvo mohlo využít pro ztrátu hmotnosti. Ve skutečnosti za to vše prý vděčíme účinku limonenu. Limonen je chemická směs, která se nachází nejen v grapefruitech, ale i v dalších citrusových plodech, jak vysvětlil Eric Zielinski, autor knihy Léčivá síla esenciálních olejů.

  • Limetka

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mnohá dietní pravidla doporučují každé ráno pít vodu s limetkovou nebo citronovou šťávou. Pomáhá totiž lepšímu trávení a rychlému spalování. Navíc pomáhá z těla odplavit odpadní látky a toxiny, které nás v hubnutí zdržují.

    Jejich vůně navíc zklidňuje naše chutě k jídlu. Dokazuje to studie, která byla provedena na zvířatech. Limetkové aromatické oleje potlačovaly u zvířat chuť k jídlu a podporovaly ztrátu hmotnosti.

    Podobně jako u grapefruitu, jsou i zde přínosy limetkové šťávy ukryté v limonenu. Tato látka hraje velkou roli v potlačování hladu a apetitu.

    Jak správně vymačkat limetkovou šťávu?

    Video se připravuje ...
    Dostaňte z citronů co nejvíce šťávy! • VIDEO: Adam Balažovič

  • Levandule

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Levandulové aroma se používá převážně k uklidnění vypětí, relaxaci a podpoře klidového stavu. Tyto vlastnosti se dají výborně využít především tehdy, pokud trpíte problémy s přejídáním ve stresových situacích. To vám pomůže ušetřit několik zbytečně získaných kalorií.

    „Když relaxujeme, neřešíme problémy běžným způsobem, jako je typicky přejídání, které je velice nezdravé,“ říká doktorka Taz Bhatia.

    Studie Univerzity v Oregonu potvrdila, že už jen jemná vůně levandule pomůže člověku cítit se uvolněně. Doktorka navíc doporučuje procvičit si u zapálené aromasvíčky několik zklidňujících jogínských pozic, které vám pomohou uklidnit mysl, a navíc procvičit tělo.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji