Peloponés je rozsáhlá hornatá oblast na jihu Řecka. Rozdělen je na sedm provincií, přičemž nejznámější z nich je Argolida, kde se nachází Epidaurus, Nafplio, Argos, Mykény, Tíryns, Assini a řada dalších památek. Malebnost zdejších míst v létě zdůrazňují pomerančové a citrusové háje, fíkové keře, cypřiše, eukalypty, olivovníky a vše, co k zdejší bujné vegetaci patří.

Samozřejmostí pak jsou nádherné písečné i oblázkové pláže na pobřeží, moře zde má v červenci a srpnu cca 24 stupňů, koupat se tu dá od konce května do konce září, kdy teploty přes den dosahují cca 28 stupňů.

Olympie: Rodiště olympijských her

Na západě Peloponésu stojí za návštěvu archeologický areál (v roce 1989 zapsán na seznam UNESCO), kde se konaly antické olympijské hry. Ty úplně první, o kterých se dochovaly záznamy, se datují do roku 776 před naším letopočtem, poslední se zde konaly roku 394, kdy je zakázal římský císař Theodosius I.

Olympie
Autor: scom

Nafplio: Nejhezčí na Peloponésu

Jedno z nejhezčích městeček Řecka, jehož ústřední mramorem vydlážděné náměstí obklopené honosnými budovami nelze vynechat, stejně jako na skále vystavěnou pevnost, k níž vede tisíc schodů. (Z druhé strany se dá k vstupní bráně dojet autobusem.) Večer láká k posezení množství taveren na náměstích i v romantických uličkách.

Nafplio
Autor: scom

Sparta: Zaniklá síla

Kdysi to byl silný řecký stát, uskupení schopných řemeslníků, obchodníků i bojovníků. Z původního města ale nezůstalo prakticky nic, moderní Sparta byla založena opodál v 19. století a dnes v tomto hlavním městě kraje Lakonie žije bezmála dvacet tisíc obyvatel

Sparta
Autor: Shutterstock

Mykény: Pevnost Kyklopů

Ve 2. tisíciletí před naším letopočtem byly jedním z hlavních center řecké civilizace a vojenskou pevností. Mykénská pevnost se nacházela na vrcholku kopce, mohutné zdivo z vápencových kvádrů o síle až pěti metrů se proslavilo jako »kyklopské«, neboť pozdější generace měly za to, že je mohli postavit pouze jednoocí mytičtí obři. Hlavní vstup do města tvoří Lví brána, která vznikla kolem roku 1260 př. n. l.

Mykény
Autor: scom

Rio – Antirio: Most rekordman

Měří 2880 metrů a v době svého dokončení v roce 2004 byl nejdelším zavěšeným mostem na světě. Má největší a nejhlouběji umístěné základy – 50 metrů pod hladinou. Skládá se ze čtyř věží (ani jedna není přímo ukotvena k podloží, jen na zpevněném dnu a třímetrové vrstvě štěrku »sedí«), 368 lan a mostovky. Stál cca 16 mld. korun.

Rio – Antirio
Autor: scom

Epidaurus: Unikátní divadlo

Dodnes jsou zde pozůstatky chrámu Asklépia (v roce 1988 zapsán na seznam UNESCO), snad ještě více ale fascinuje amfiteátr s 55 řadami a dokonalou akustikou. Asklépiova svatyně byla svého času největším léčitelským centrem, nacházelo se zde 160 ložnic.

Epidaurus
Autor: scom

Kde se ubytovat?

Kyparissia

Příjemné město na západním pobřeží Peloponésu s bohatou historií a nádhernými plážemi. Není výjimkou, že se na nich potkáte s mořskou želvou. Městu dominuje stejnojmenný hrad, z něhož se naskýtají romantické výhledy.

Niforeika

Leží na severozápadě poloostrova, písčitá pláž, která byla oceněna modrou vlajkou Evropské unie, je ideální k celodennímu lenošení a vodním radovánkám. Místní taverny a restaurace nabízejí vždy čerstvé speciality a okouzlující výhledy na moře a západy slunce.

Tolo

Najdete ho na jižním pobřeží u dlouhé a široké písečné pláže s pozvolným vstupem do moře, což ocení především rodiny s dětmi. Pokud vystoupáte k místnímu kostelíku ve svahu, nabídne se vám fascinující výhled na celý záliv i vyhlášený ostrůvek s kapličkou. Je to ideální výchozí bod k poznávání památek kraje Argolida

Fotogalerie
11 fotografií