Uzavírka Husitské ulice, která kvůli její rekonstrukci začala v pondělí přibližně ve 4.30 ráno, způsobuje značné dopravní komplikace. Auta jsou totiž odkloněna sousední Táboritskou a Seifertovou ulicí po tramvajových kolejích, které ale takový nápor nezvládají. Navíc tudy jezdí i autobus číslo 207. Kolony jsou už od časného rána z Olšanského náměstí až ke křižovatce u Bulhara, v opačném směru platí totéž.

Tramvaje se tak dostávají do pasti a nabírají zpoždění i desítky minut. „Místo obvyklých dvaceti minut jsem jela do práce hodinu,“ napsala na sociální síti jedna z cestujících. Stovky spěchajících lidí se proto dopoledne radši vydaly směrem k Hlavnímu nádraží pěšky. Zpoždění se podle informací Dopravního podniku týká linek 5, 9, 15, 26 i autobusů 136, 175, 207.

„Je to silná zatěžkávací zkouška trpělivosti občanů Prahy 3, kteří jezdí za prací do centra a dál,“ sdělila Blesk.cz rozčilená cestující Marta Stiegler. „Metro na Žižkově není, všude se na něj musíte nějak dostat. Já mám smůlu, pracuji v Lipanské, mně zbývá jen oprášit kolo nebo koloběžku,“ dodala. 

Na místě jsou strážníci městské policie, kteří se dopravu snaží ulehčit, situace je při takovém náporu aut ale takřka neúnosná. „Byli jsme ujišťováni, že je ze strany magistrátu i TSK vše řádně připraveno. Dnes jsme se ale probudili do dopravního pekla,“ sdělila místostarostka Prahy 3 pro dopravu Lucie Vítkovská. 

Autobusy jezdí jinak

Husitská ulice je jednou z nejfrekventovanějších ulic pražského Žižkova. Od 12. března na ní započaly rekonstrukční práce, které by měly trvat odhadem 270 dní. První fáze rekonstrukce ulice se týká úseku mezi Trocnovskou a Orebitskou ulicí a trvat má zhruba dva měsíce.

K ní připravil Dopravní podnik hl. m. Prahy dočasné změny v hromadné dopravě. Zatímco linka 133 je úplně zrušena, linky číslo 175, 207, 908 a 909 budou jezdit ve výlukovém jízdním řádu. Linka 175 je vedena v trase Háje – Flora – Rokycanova – Černínova – Ohrada – Sídliště Malešice.

Linky 207, 908 a 909 po dobu rekonstrukce jezdí mezi stanicemi Tachovské náměstí a U Památníku po dočasně zřízených autobusových zastávkách. Těmi jsou Havlíčkovo náměstí, Olšanské náměstí, Lipanská a Husinecká. Na čas se také přemístily některé ze stávajících autobusových stanic. Nástupní zastávka Florenc pro autobus 175 nově jezdí z ulice Ke Štvanici. Zastávka U Památníku je nově zřízena v ulici Trocnovská, a zastávka Olšanské náměstí je zřízena v Prokopově ulici u křižovatky s Táborskou.

Změny se týkají i tramvaje

Vyjma četných změn v jízdních řádech autobusových linek se dočasně mění i trasa jedné tramvajové linky. Linka 15 vede tak, že ve směru z centra je ze zastávky Olšanské náměstí odkloněna namísto k Floře směrem na Olšanskou a Biskupcovu. Konečnou stanicí je Vozovna Žižkov.

Fotogalerie
63 fotografií