Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hon na vraha novináře Kuciaka a jeho přítelkyně: Nové informace o vyšetřování!

Autor: ljš - 
11. března 2018
05:00

Celé Slovensko volá po tom, aby vraždu novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové (†27) vyšetřovali specialisté ze zahraničí. Podle generálního prokurátora Jaromíra Čižnára už jsou tomu jednání velmi blízko.

Od brutální popravy uplynuly už dva týdny a policie se zatím příliš nepohnula z místa. S akutálním stavem nejsem spokojený,“ řekl serveru Čas.sk Čižnár. Detaily z vyšetřování prozradit nemohl, ale potvrdil, že kriminalisté stále pracují s několika verzemi. Odmítl ale, že by motiv popravy mohl jakkoli souviset s Kuciakovou partnerkou.

„Pokud nebudeme jednat rychle, postavíme si pomník, což já odmítám,“ řekl šéf žalobců. Do případu chce proto co nejdříve zapojit italskou policii. Italové mají zájem vytvořit společný tým v rámci vyšetřování ekonomické trestné činnosti, která tu byla páchána. Neříkejme, že nebyla, ale pro mě je prvořadé zřízení týmu, který bude vyšetřovat vraždu,“ vysvětlil Čižnár. Jednání jsou ale tomu už velmi blízko a speciální vyšetřovací skupina by měla vzniknout příští týden.

Podle prokurátora mají zahraniční partneři o podnikatelích na východě Slovenska řadu cenných informací. Potvrdil také, že policie konečně začala v kauzách, o nichž Kuciak psal, konat. Podle Nového času jde o 73 případů! Prokurátor také požádal o spolupráci slovenskou tajnou službu, protože podle něj šla v minulosti řada informací pouze přes ni.

Novináře a jeho přítelkyni našli před dvěma týdny zavražděné v jejich domě ve Velké Mače. Každý z nich byl popraven jednou ranou. Novináře zastřelili na schodech do kotelny ranou do hrudi, jeho partnerka zemřela v kuchyni střelou do hlavy.

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojují s mafií, a také o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky premiéra Fica. Reportér se v minulosti věnoval i podezřením z daňových podvodů, které se týkaly také lidí médii označovaných za blízké Ficově straně Směr-sociální demokracie.

 

Video  Češka, kterou chrání po vraždě Kuciaka: Den před smrtí mi řekl, že našel spojení na politiky  - tv Joj
Video se připravuje ...

Video  Matka zastřelené Martiny zpochybňuje vyšetřování. Podle rodiny nesedí datum vraždy  - tv Joj
Video se připravuje ...

vlasok ( 12. března 2018 00:11 )

Ešte treba prizvať vyšetrovateľov toho dedka Soroša, aby to bolo objektívne podľa neho, lebo mate nestačí tím 200 ľudí, plus zahraničná spolupráca Anglicka, Holandska, Talianov, ČR, Europoô, to je všetko málo, treba ešte kriminalistov z Ameriky a od Soroša, až potom to bude podľa predstáv opozície a matky zavvraždenej..

sachmat ( 11. března 2018 17:42 )

Italové mají zájem vytvořit společný tým… Ti vám budou platný jako mrtvému zimník… Cynické, leč pravdivé přirovnání …Tragikomedii tímto nenadálým rozhodnutím, máte každopádně zaručenou

alideda ( 11. března 2018 15:48 )

v dnesni dobe neni nejake vzjednavani fiko mluss kalinak vrazi na co cekate porad do kola co slovaci ...

1nostradamus1 ( 11. března 2018 14:52 )

hm, máš recht, švéde

fandasever ( 11. března 2018 14:28 )

Stále víc a víc se ukazuje jaké zlo jsou všechny ty dotace, dotace ovládli mafiáni a je to pro ně moc dobrý zdroj příjmů, jediné řešení je zrušit veškeré dotace

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání