Dvě stě lidí před čínskou ambasádou v Dejvicích projevilo podporu Tibetu. Happening se udál v souladu s každoroční událostí, během které úřady a školy vyvěšují na své budovy tibetskou vlajku. Letos se do této iniciativy zapojilo celkem 736 radnic a 109 škol v zemi.

„Cílem dnešního setkání je připomenout si 59. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci a zároveň si připomenout, že v současnosti jsou stále porušována lidská práva v Tibetu,“ uvedla Edita Kleckerová ze sdružení Lungta, které dnešní událost pořádalo společně s Amnesty International.

V Dejvicích došlo během sobotního odpoledne také k připomenutí 153 Tibeťanů, kteří se na protest proti čínské nadvládě upálili. Na události promluvil také exministr kultury Daniel Herman. „Svoboda a lidská práva jsou nedělitelná. Všude na světě platí pro každého, nebo neplatí. Nemám nic proti Číně, ale mám velký problém s tím, že se porušují lidská práva, že se lidem odebírá právo na svobodu slova, a to nemůžeme smlčet,“ prohlásil na happeningu exministr.

Před čínskou ambasádou v Praze se sešlo 200 lidí, kteří podpořili Tibet.
Autor: ČTK/Binter Tomáš

Na místě zněla také píseň Johna Lennona Imagine, nacházel se tu stánek s tibetskými vlajkami, nálepkami a publikacemi. Lidé tu podepisovali petici za propuštění zastánce výuky tibetštiny v tibetských školách Tašiho Wangčuka, který je už dva roky ve vězení.

Fotogalerie
13 fotografií