Český lev v sobotu večer zařval už pětadvacáté a my všichni jsme se dozvěděli, který film byl podle 136 akademiků v roce 2017 z 25 nominovaných snímků nejlepší. Zajímá-li vás, které filmy porota zvolila v uplynulých 24 letech za vítěze, stačí kliknout zde. Slavností večer se odehrávával v pražském Rudolfinu, které, jak prozradil režisér vyhlašování, je pro přímé televizní přenosy tak trochu oříškem. Moderátorkou večera byla už  podruhé Adela Vinczeová, která Blesku s předstihem vysvětlila, proč si netroufne na moderování v češtině. Přečtěte si, jak velký večer českého filmu probíhal.

Mezi prvními hosty se v pražském Rudolfinu začali scházet filmaři, producenti a všichni, kteří měli co do činění s filmy.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY ČESKÝCH LVŮ ZDE

Na herecké ceny Český lev se tentokrát dostavil publicista a reportér Josef Klíma, kterého pořadatelé loni nepozvali. Bral to tehdy jako velkou, možná největší urážku svého života.

Na červeném koberci zazářila přítelkyně zpěváka Adama Mišíka, která oslnila velmi hlubokým dekoltem. Šaty oblékla od návrhářky Zuzany Kubíčkové. Mišík zvolil velmi zajímavý outfit. „Sledoval jsem přehlídku od návrháře Adama Kose a velmi mě zaujal, proto jsem si vzal jeho model. Chtěl jsem tak podpořit mladé české talenty,“ řekl Blesk.cz Mišík.

Adam Mišík s přítelkyní, která všechny přítomné překvapila hloubkou svého dekoltu.
Autor: Blesk - P. Machan, M. Pátek, D. Kundrát

Českého lva si nenechala ujít ani legendární herečka Zdenka Procházková, která na sobě měla šaty z vlastní skříně. Na slavností večer se moc těšila, sama naposledy filmovala před dvěma lety.

Jeden z největších českých hereckých elegánů Jiří Bartoška dorazil s manželkou. Ta oblékla šaty od Liběny Rochové. „Loni se mi udělalo dost špatně. Prý to byl vegetativní kolaps. Opravdu jsem omdlela, tak snad se to dnes nebude opakovat,“ řekla Blesk.cz Bartošková.

V krásných modrých šatech přišla nominovaná Bára Poláková. Šaty jsou od návrhářky Agáty Sihákové. „Jsem potěšena, že jsem nominovaná, ale myslím, že nemám velké šance na to, to proměnit,“ prozradila své pocity herečka, která dorazila bez partnera Pavla Lišky.

Bára Poláková
Autor: M. Pátek, D. Kundrát, P. Machan

Herečka Anička Linhartová se prošla po červeném koberci také sama. „Můj manžel to nesnáší, tyhle večery,“ prozradila důvod svého osamění. Doprovodila ji ale kamarádka a Anna jen doufá, že spolu nedopadnou podobně jako v loňských ročnících, kdy spadly na schodech.

Velmi rajcovní šaty zvolila pro sobotní večer Tereza Voříšková, která si je půjčila z dílny Odivi. Přišla v doprovodu svého partnera, který se nemohl na její dekolt vynadívat.

Bez manžela přišla také Aňa Geislerová, která ale sama úplně nebyla. V Rudolfinu se setkala se sestrou Ester.

Velmi očekávaný host, Jitka Čvančarová, přišla s manželem Petrem Čadkem. V krásných a vkusných fialových šatech nedokázala skrýt rostoucí bříško, čímž potvrdila zprávu o jejím druhém těhotenství. „Jak vidíte, je to vidět. Kdybysme ale věděli, co to je, stejně si to necháme pro sebe,“ potvrdila Blesk.cz Jitka. S manželem se na večer velmi těšili, ale neplánovali zůstat dlouho.

Já bych toho malého čudlu nedrtila do rána, takže půjdeme brzy domů za svou dcerou,“ dodala Čvančarová, kterou čeká předání ceny za nejlepší televizní film.

Video
Video se připravuje ...

Podruhé těhotná Čvančarová na Českých Lvech: Čeho se vzdala kvůli „malému čudlovi“ Lukáš Červený

Cenu bude předávat také Zdeněk Piškula, kterého doprovodila jeho krásná přítelkyně Simona Lewandowská. „Budu předávat cenu za nejlepší kostýmy a je to úplně poprvé, co jsem na Českých lvech, takže jsem trochu nervózní,“ přiznal Ppřed velkým večerem iškula.

Ani milovník večírků Bolek Polívka se na mejdanu letos prý moc nezdrží.

Jakmile se všichni hosté, nominovaní, herci, herečky a jiní milovníci filmu usadili v sále, přímý přenos vyhlášení cen Český lev za rok 2017 začal. Moderátorkou večera je opět slovenská moderátorka Adela Vinczeová. Ta slavnostní večer moderovala loni poprvé.

První cenu večera za Nejlepší dokumentární film předala herečka Petra Nesvačilová. Při příchodu na pódium měla trochu problém s šaty, které se jí zasekly pod střevíčky, ale ustála to.

Cenu získal dokument Červená od režisérky Olgy Sommerové o operní pěvkyni Soně Červené. „Moc vám všem děkuji a jsem moc ráda, že Českého lva vysílá Česká veřejnoprávní televize, která nepatří žádnému oligarchovi, ale patří nám občanům. A pokud by se někdy stalo jinak, tak bych ráda vyzvala všechny kolegy, aby se spojili a obhájili svobodnou českou televizi,“ pronesla s cenou v ruce Sommerová, která tak odstartovala doslova kanonádu výtek vůči slovům prezidenta Miloše Zemana na adresu České televize během jeho čtvrteční inaugurace.

Předávání cen Český lev za rok 2017
Autor: M. Pátek, D. Kundrát, P. Machan

Cenu za Nejlepší ženskou vedlejší roli předala Táňa Pauhofová. Jako vítězku vyhlásila Petru Špalkovou za film Bába z ledu. Špalková byla velmi stručná a jen poděkovala a pronesla: „Od Českého lva si slibuji, že to s tou naší českou krajinou dopadne dobře.“

Předávání cen Český lev za rok 2017
Autor: M. Pátek, D. Kundrát, P. Machan

Oldřich Kaiser získal svého druhého Českého lva v životě. Tentorkát za Nejlepší mužskou vedlejší roli ve filmu Po strništi bos. Převzal ji z rukou Dany Kolářové.

Předávání cen Český lev za rok 2017
Autor: M. Pátek, D. Kundrát, P. Machan

A co řekl při děkovné řeči? „Lajkuju, lajkuju. To je samý lajk. A více o mé řeči na stránkách www.hrcprc.cz, heslo Me Too,“ řekl a odešel.

Předávání cen Český lev za rok 2017
Autor: M. Pátek, D. Kundrát, P. Machan

Cenu za nejlepší kostýmy předala Zdenka Procházková a Zdeněk Piškula, mezi nimiž je rozdíl 72 let. Jako vítěze ohlásili kostymérku Simonu Rybákovou za film Milada.

Předávání cen Český lev za rok 2017
Autor: M. Pátek, D. Kundrát, P. Machan

Jenže ta měla tak dlouhou děkovnou řeč, že hudební doprovod začal vysílat velmi nepříjemný zvuk jako z vysílačky, která se snaží najít signál. Rybáková přesto dále mluvila, až ji tento zvuk rozčílil. Zvýšila hlas s tím, že když s tím přestanou, řekne i vtip.

Cenu za Nejlepší filmovou scénografii získal film Lajka a pánové Aurel Klimt, František Lipták a Martin Velíšek. Převzali ji z rukou herečky Aničky Linhartové.

Předávání cen Český lev za rok 2017
Autor: M. Pátek, D. Kundrát, P. Machan

Na slavnostním večeru se také zavzpomínalo na mrtvé herce a herečky, kteří odešli v roce 2017. Mezi nimi například Viola Zinková, Jaroslav Šmíd, Jří Laštovka, Anna Jurásková, Jiří Datel Novotný, Helena Štáchová, Vladimír Brabec, Vlastimil Bedrna, Petr Pelzer, Jiří Kahoun, Jiří Ornest, Jiří Milfajt, Libuše Havelková, Jiří Svetozar Kupka, František Řehák, Květa Fialová, Drahomíra Vihanová, Petr Šabach, Jan Tříska, Marián Labuda.

Herečka Tereza Voříšková byla letos sama nominována za nejlepší ženský herecký výkon, ale než se tato kategorie vyhlásila, předala cenu za Nejlepší dramaturgický televizní seriál. Tu získal seriál Svět pod hlavou a přišli ji převzít režisér, scénárista a producenti.

Vyhlašování cen Český lev 2017
Autor: M. Pátek, D. Kundrát, P. Machan

Cenu za Nejlepší masky přišel předat Fero Fenič a Jan Cina. Ti na pódiu vtipkovali, že maskéři odvedli skvělou práci a namaskovali je tak, že si vyměnili obličeje. „Musím je pochválit, protože podali jeden z nejlepších výkonů, hned po těch ve čtvrtek na Pražském hradě,“ řekl prezident Febiofestu Fenič. Cenu získala Andrea McDonald za film Milada.

Vyhlašování cen Český lev 2017
Autor: M. Pátek, D. Kundrát, P. Machan

Další vyhlášenou katagorií byla cena za Nejlepší hudbu, kterou získali Irena a Vojtěch Havlovi za film Křižáček.

Vyhlašování cen Český lev 2017
Autor: M. Pátek, D. Kundrát, P. Machan

Bolek Polívka předal cenu za Nejlepší studenstký film, a to Michalu Blaškovi za Atlantidu.

Cenu za Nejlepší střih získal fim Špína. Z rukou Jiřího Mádla si ji přišli převzít Jiří Brožek, Michal Lánský  a Jana Vlčková.

Kolegové z Dejvického divadla Václav Neužil a Jaroslav Plesl předali cenu za Nejlepší zvuk. Získal ji Jakub Čech a Claus Lynge za film Po strništi bos.

Moderátorka Adéla Vinczeová přivítala na pódiu Jitku Čvančarovou, která před zaplněným sálem Rudolfina znovu potvrdila, že čeká miminko. „Ano, jsme dva,“ řekla a pohladila si bříško. Podle jeho velikosti je možné, že je teprve na začátku druhého trimestru těhotenství.

Čvančarová vyhlásila cenu za nejlepší televizní film nebo minisérii, kterou získal film Spravedlnost. Převzít ji přišel režisér, scénárista a producenti.

Cenu za nejlepší scénář, kterou předali pánové Petr Kolečko a Václav Šašek si převzal Bohdan Sláma a to za film Bába z ledu.

V kategorii nejlepší kamera za rok 2017 vyhrál film Po strništi bos. Cenu převzal kameraman Vladimír Smutný.

Na pódium přišel režisér Jan Svěrák, který přišel předat významnou cenu, a sice za mimořádný přínos české kinematografii, kterou převzal filmový střihač Alois Fišárek. Ještě předtím se na plátně objevil jen sestřih filmů, na kterých se podílel, a bylo jich několik desítek.

Vyhlášení cen Český lev za rok 2017
Autor: M. Pátek, D. Kundrát, P. Machan

Hudební vložkou slavnostní večer zpestřili Vladimír Mišík a jeho syn Adam Mišík, kteří zazpívali píseň Láska je jako večernice.

A konečně Adela Vinczeová oznámila, že se budou předávat ceny v hlavních kategoriích. Viktor Preiss přišel předat cenu za Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli a přitom nezapomněl vzpomenout na nemocného režiséra Jiřího Menzela. "Dovolte mi, abych jménem všech pozdravil Jiřího Menzela a popřál mu hodně zdraví a co nejkratší rekonvalescenci," vzkázal Preiss. A poté předal cenu slovenské herečka Zuzana Kronerová za film Bába z ledu.

Vyhlášení cen Český lev za rok 2017
Autor: M. Pátek, D. Kundrát, P. Machan

Cenu za Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli Božidara Turzonovová. A přinesla potěšující zprávu. Svého prvního Českého lva získal a hned první nominaci v životě proměnil Pavel Nový za film Bába z ledu. Kromě kolegům od filmu poděkoval také lékařům a odborníkům z rehabilitačních center, kteří mu velmi pomohli. Ten si vyslechl ošklivou diagnózu západonilskou horečku, kvůli které se ocitl na pokraji smrti.

Vyhlašování cen Český lev 2017
Autor: Paparazzi

Herečka Berenika Kohoutová předala cenu za Nejlepší režii a tu překvapivě získal Bohdan Sláma za film Bába z ledu. V tuto chvíli je to již pátá cena za komedii plnou otužilců.

Vyhlášení cen Český lev za rok 2017
Autor: M. Pátek, D. Kundrát, P. Machan

A poslední vyhlašovanou cenu za Nejlepší film za rok 2017 získal opět film Bába z ledu. To se dalo čekat a tvůrci mají v kapse šestého Českého lva.

Vyhlášení cen Český lev za rok 2017
Autor: M. Pátek, D. Kundrát, P. Machan

Fotogalerie
154 fotografií