Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Třásla se a plakala.“ Po vraždě Kuciaka dojala demonstrující Slováky jeho sestra

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
10. března 2018
12:30

Tisíce lidí přišly v pátek odpoledne demonstrovat v centru Bratislavy proti vládě premiéra Roberta Fica i za nezávislé vyšetření brutální vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Připomínalo to demonstrace z listopadu 1989. Nejvýraznější postavou tu byla Kuciakova sestra Mária. Plakala, třásla se, ale přišla a emotivně poděkovala davu. Dojemný moment popsal na sociální síti šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný.

Už jsou to skoro dva týdny, co Slovenskem pořádně zacloumala brutální vražda novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. Psal o podezření z daňových podvodů – nitky přitom měly sahat až k premiéru Robertu Ficovi. Slovensko je od té doby v krizi. Lidé vyšli do ulic. V pátek jich tisíce zaplnily bratislavské náměstí. Lidé protestovali proti vládě a chtějí odpovědi na to, co se skutečně stalo. I přes bolest, kterou prožívá, vystoupila před masou demonstrantů i Kuciakova sestra Mária.

Projev Márii Kuciakové a video z pátečního protestu:

 

„Chci vám všem říct jedno velké děkuji. Děkuji za to, že jste tady, že se zajímáte a za to, že vám to není jedno. Ani Martince a Jankovi to nebylo jedno,“ řekla Mária z pódia a lidé ji za to ocenili bouřlivým potleskem.

Video  Několik stovek lidí demonstrovalo proti slovenské vládě. Slováci mají strach o své životy.  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Okamžiky jejího vystoupení popsal velmi emotivně na svém sociálním účtu šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný. Právě jeho plátek přinesl informaci o Kuciakově vraždě jako první.

„Stála tam, nenápadná. Najednou bylo plné náměstí. Všichni se báli, jestli se to nezvrhne nebo se něco nestane. V tu chvíli vyšla na pódium. Sestra Jána Kuciaka, Mária. Pomáhal jí její přítel.

Nesměle četla vzkaz od její rodiny. Jak zvažovala, jestli má přijít. Jak nevěděla, jestli má opustit rodiče, protože teď ji nejvíc potřebují. Říkala, že se rozhodla kvůli lidem, kteří i dnes přišli na náměstí. A děkovala jim.

Potom sešla z pódia a skoro se zhroutila. Plakala a její přítel ji objímal. Nikdo se nepokoušel ji vyrušit. Ani novináři. Těch 50 000 lidí tam bylo pro ni. A ona plakala a třásla se.

Benetin dozpíval hymnu. Celé náměstí svítilo mobilními telefony. Lidé se začali rozcházet. Tehdy se na mě náhodou otočila. Strčil jsem si ruce ještě hlouběji do kapes a říkám: Obdivuju vás, že jste našla sílu vystoupit před takovou masou lidí. Děkuju vám, moc to pro mě a nás znamená. Kvůli vám to musí mít smysl. Jen se na mě podívala.

A pak začala znovu plakat a on ji stisknul ještě pevněji. Bylo tam víc než 50 000 lidí. Víc než v listopadu 89. Máriu odváděli policisté i s kamarády do auta.  Arcibiskup Róbert Bezák se podíval na plakáty obnažené Márie Troškové a pravil, že všechno má své hranice. Nikdo neházel kostky,“ uvedl Kostolný a přidal fotografií zaplněného náměstí.

Po demonstraci vyrazily stovky lidí za Ficem

Oficiální údaje o počtech přítomných lidí se ale liší. Slovenská média uvádějí, že na náměstí přišlo ne 50, ale zhruba 30 tisíc lidí.

Po skončení demonstrace se několik stovek lidí – stejně jako před týdnem – přesunulo před Úřad vlády. Zpívali státní hymnu a s hesly „Mafie odstoupit“ či „Fico je korupce“ žádali odstoupení premiéra.

Demonstrace ale nebyly jen na Slovensku. Lidé vyšli do ulic i v zahraničí. V Praze se sešli například před slovenskou ambasádou. Napjaté situaci se přitom věnují všechny slovenské deníky. Všímají si nejen největší demonstrace od listopadových událostí v roce 1989, ale připomínají také, že prezident Andrej Kiska chce zásadní rekonstrukci vlády nebo předčasné volby.

vabona ( 12. března 2018 11:32 )

Vážený ještě jednou si důkladně prohlédněte ty fotografie. Vždyť část těch fotek je naprosto z jiné doby.

vabona ( 12. března 2018 11:07 )

Nesemknou! Podařilo se je kavárníkům rozdělit. Neustále v tom pokračují. Hlavně komedianty.

vabona ( 12. března 2018 11:05 )

To co je na uvedených foto je čistá manipulace.

vabona ( 12. března 2018 11:01 )

Vy jste tedy experti. To plné náměstí není z demonstrace proti současné vládě. Zkutečné obrázky jsou pořízené tak, aby nebylo vidět opravdový počet demonstrantů. Bulvár zůstane trapným bulvárem.

pent ( 11. března 2018 08:20 )

nikdo neví? ale ví, ví... oznamil nam to sam policajny prezident, hned prvy den po poprave. a odvtedy to mnohokrat opakoval.totiz, ze kuciak a jeho partnerka boli zavrazdeni KVOLI JEHO NOVINARSKEJ PRACI. policajneho prezidenta komunistickej vlady snad nebudes podozrievat z klamstva? a co bola kuciakova praca? odhalovat komunisticke rozkradacky dph a eurofondov. za kazdou tou rozkradackou je najmenej jeden bolssvik, ale skor cele stada. zrejme ti len uslo, ze tu uz desat rokov vladne tretia vlada komunistov a svedkov tisovych, ktori chodia klast vence k pamatniku sudruha tisa v banovciach, ze? mimochodom, toto nie je prva politicka vrazda. predtym valko - predseda ustavneho sudu, gaulieder - poslanec parlamentu, traja dalsi novinari - tych zatial za 10 rokov este nevykopali... upalenie policajta remiasa v aute ani nespominam. https://archiv.ihned.cz/c1-913668-vladni-sns-uctila-tisovu-pamatku https://domov.sme.s k/c/20353950/aj-sns-si-pripomina-exprezidenta-jozefa-tisa.html cestiiicek!

Zobrazit celou diskusi