Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slovák způsobil nehodu, po které zemřela holčička (†9) i babička: Soudce mu dal nepochopitelný trest

Autor: ČTK - 
9. března 2018
14:18

Pětiletý podmíněný trest a sedmiletý zákaz řízení udělil v pátek Okresní soud ve Frýdku-Místku Slovákovi Petrovi Č. Podle rozsudku předloni v srpnu zavinil dopravní nehodu, kterou nepřežila devítiletá školačka a její čtyřiašedesátiletá babička. Dvanáctiletý chlapec při kolizi utrpěl těžká zranění. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Soud vyměřil obžalovanému trest 2,5 roku s podmíněným odkladem na pět let. Nehoda se stala 6. srpna 2016 nedaleko Mostů u Jablunkova na hlavním tahu spojujícím Ostravu se Slovenskem. Slovák se vracel domů, babička s vnoučaty jela od slovenské hranice. Petr Č. překročil povolenou rychlost, v silném dešti jel okolo 100 kilometrů v hodině. Dostal smyk, narazil do svodidel a přejel do protisměru, kde se srazil s autem Škoda, v němž jela čtyřiašedesátiletá řidička se dvěma dětmi.

Státní zástupce navrhoval nepodmíněný trest vězení. Podle něj je Petr Č. silniční pirát. V kartě řidiče na Slovensku má totiž 25 záznamů, z toho 16 za vysokou rychlost. Navíc byl za překročení rychlosti pokutován i několik měsíců po tragické nehodě. „Takové jednání hraničí se silničním pirátstvím. Obžalovaný má výrazné sklony k řidičské nekázni,“ uvedl žalobce. „Nebylo rozhodnuto v souladu s mým návrhem. Zvažuji odvolání,“ řekl později státní zástupce ČTK.

Soudce při zdůvodnění rozsudku uvedl, že senát o nepodmíněném trestu uvažoval. „Bylo to hodně na hraně. Dlouho jsme debatovali o tom, jaký trest zvolit,“ řekl. Dodal, že podmíněný trest zvolil senát i s ohledem na rodinu odsouzeného. Jeho manželka je na mateřské dovolené a vychovávají dvě děti. „Jedna rodina už je zničená. Nechtěli jsme ničit druhou,“ uvedl soudce.

Obžalovaný před soudem prohlásil, že nese morální, ale nikoliv právní odpovědnost za nehodu. Odmítl, že porušil dopravní předpisy. To podle předsedy senátu nebylo šťastné. „Nepřistoupil jste dobrým směrem k obhajobě. Nebyla zvolena citlivě. Musíte si být vědom, že jste nehodu zavinil. Očekával bych více úcty k pozůstalým a pokory,“ vytkl Petrovi Č. předseda senátu.

myras ( 10. října 2018 14:09 )

Prase !!!!

agfor ( 9. března 2018 18:54 )

Nebyl to náhodou nějaký MUDr nebo policajt ? Ti mohou v tomto banánistánu beztrestně zavraždit kohokoliv.

motyl8 ( 9. března 2018 16:37 )

Čobol asi přijel k soudu na praseti, jak je dnes u podnikatelů zvykem. Doufám, že příště na silnici zabije rodinku toho soudce, který ho takto odsoudil, aby nadosmrti litoval ,že ho neposlal do želez.

majojo ( 9. března 2018 16:24 )

Proč my si vždycky takovýhle gaunery hýčkáme a pěstujeme? Mohli by se hodit?

hanka666 ( 9. března 2018 15:14 )

Ty naše soudy jsou k zb li tí a p o sr a ní.Rumun vyhodí ženu z okna, nic se mu nestane, Arab ubodá mladou holku, taky nic.Slovák jede jak hovado a ne poprvé, zabije 2 lidi, podmínka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání