„Útoky na novináře v inauguračním projevu zrovna v době, kdy spřízněný stát vyšetřuje odpornou vraždu jednoho z nich (krásného mladého kluka a jeho ženu) je NOVÝ DNO,“ okomentovala Natálie Kocábová projev Miloše Zemana, který během řeči ostře zaútočil na novináře a veřejnoprávní média.

Prezidentův projev a ceremoniál celkově nenechal chladným ani herce a ředitele Divadla Na Jezerce Jana Hrušínského. „Inaugurace dvou prezidentů. Bez komentáře,“ napsal k přiloženým fotografiím, z nichž na jedné je Václav Havel mávající z Hradu stovkám lidí, kteří ho přišli na inauguraci podpořit. Na druhém snímku je pak stejný záběr na stejné místo po uvedení Miloše Zemana do role prezidenta pro nové období. Tentokrát ale na náměstí Pražského hradu stojí jen hrstka lidí.

Do Zemanovy řeči si rýpnul i prezident Febiofestu Fero Fenič. Ten poukázal na to, že zrovna ve stejný den začal v multikině předprodej vstupenek na 25. ročník MFF Praha – Febiofest a na vstupenky se stály fronty. „Zatímco na Pražském hradě se dál rozeštvávala a rozdělovala společnost, v jedné restauraci v centru se poprvé setkala 33členná občanská porota, složená z občanů z různých míst naši země, různých národností, různých sociálních skupin i různého věku,“ pochvaloval si Fenič s tím, že přátelský kolektiv lidí ve věku od 15 do 78 let bude společně hodnotit nejlepší mladé evropské filmy.

Fotogalerie
38 fotografií