Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Výběr mýta může být výrazně levnější: Tři firmy nabízejí nižší ceny, než očekával stát

Autor: var - 
9. března 2018
15:05

Ministerstvo dopravy se podívalo na nabídky čtyř firem, které se zapsaly do veřejné soutěže na nového správce mýtného systému v Česku. Ačkoli podle odhadu úředníků si společnosti za desetiletý provoz mýtného naúčtují až 29 miliard korun, některé z firem nabízí pouze třetiny této částky. Vybírání mýtného může být tudíž daleko levnější, než se stát domníval, uvedly Hospodářské noviny.

Přestože jsem očekával snížení ceny, bylo to příjemné překvapení. Potvrdilo se, že soutěž má smysl, protože se vůbec poprvé dozvídáme, jaká je tržní cena za výběr mýta,“ sdělil pro Hospodářské noviny ministr vnitra v demisi Dan Ťok (ANO).

Do výběrového řízení se přihlásila firma Kapsch, která aktuálně spravuje systém. Dále maďarská společnost National Toll Payment, německá T-Systems a slovenský Sky-Toll, který si vybral za partnera firmu CzechToll ze skupiny PFF Petra Kellnera. Daleko nižší nabídku ceny, než stanovilo ministerstvo, podaly hned tři ze čtyř firem. Jedna naopak částku 29 miliard přesáhla. Ministr ale neřekl, která z nich to byla.

Do podzimu chce mít Ťok jasno

Nový správce mýta by měl zahájit svou činnost od roku 2020. Bude se starat o nynějších 1400 kilometrů dálnic a 230 kilometrů silnic 1. třídy. Také jeho povinností bude rozšíření zpoplatněných silnic 1. třídy o dalších 900 kilometrů.

Celou zakázku chce Ťok dojednat do letošního podzimu. Správce mýta pak bude mít 14 měsíců na rozšíření silnic o výše uvedených 900 kilometrů.

Zatím není jasné, kdo z uchazečů má největší šanci tendr vyhrát. Nabídky musí nejprve projít úředníci a to potrvá několik měsíců. Podle Ťoka má každá z nabídek 600 až 1000 stran.

zkzkz ( 9. března 2018 19:09 )

Kdo dá víc

Zobrazit celou diskusi